“Oud voetbalveld Reningelst moet woonzone worden”

Danny Lefebvre © Foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de gemeenteraad van Poperinge van maandagavond had oppositielid Danny Lefebvre (Open VLD) vragen bij de verkoop van het oude voetbalveld van Reningelst. “Grote twijfels bij de inkleuring van het voetbalveld als landbouwgebied”, zegt Danny Lefebvre.

De gemeente Reningelst kocht in 1973 gronden aan in de Vlamertingseweg voor de aanleg van voetbalvelden. Ondertussen werd een nieuwe sportzone aangelegd in de Kriekstraat. Momenteel worden de gronden in de Vlamertingseweg niet meer gebruikt en is de openbare functie verdwenen. Aan de gemeenteraad werd gevraagd de desaffectatie en verkoop van de gronde goed te keuren.

“Bij de aanleg van het nieuwe voetbalveld in de Kriekstraat werd meteen gesteld dat deze grote investering zou betaald worden met inkomsten van de verkoop van het oude voetbalplein als bouwgrond“, zegt Danny Lefebvre. “Zo werd logischerwijze de oude sportzone Vlamertingseweg op de eerste plannen van het GRS in augustus 2015 ingekleurd als zoekzone voor woongebied.”

“In september 2016 echter, bij een nieuw plan, verdween plots deze zoekzone. Dit waarschijnlijk à la tete du client, wegens iedereen wil wel een nieuwe woonzone, maar niet in zijn achtertuin. Eenzelfde scenario die veelal opduikt met windmolens. Om dan de schuld van de hogere overheid in te roepen is al te goedkoop, want die gaan voort op wat de gemeenten en hun diensten meedelen.”

“Kortom: als goede huisvader dient de stad te handelen in het algemeen belang door de maximale waarde te halen uit de gronden in eigendom, ten voordele van de stadskas en niet langer de ontwikkeling uit te stellen van een nieuwe woonzone, die onder andere jonge gezinnen aantrekt, en zo de leefbaarheid van het dorp bevordert.”

Bedenkelijke bodemkwaliteit

De gronden worden nu ingetekend als landbouwgebied, maar Danny Lefebvre heeft daar zijn twijfels bij. “De bodemkwaliteit van het oud voetbalveld en perceel grasland zijn, door het in der tijd nivelleren met en aanvoeren van minderwaardige aarde, van bedenkelijke aard“, aldus Danny Lefebvre. “Het reliëf van beide terreinen noodzaakt nivelleringswerken die dan op hun beurt vergund moeten worden. Bij het afbreken van de kantine en de kleedkamers werd bovendien niet verder gewerkt aan de betonnen omheining, wat nu nog extra werk oplevert. Het geheel is één verloederde boel.”

“Ten slotte: hoe zal lot 2 worden ontsloten voor landbouwmachines, zeker als de officiële doorgang maar 3,50 m is? Zal er steeds over lot 1 moeten gereden worden? Dit was al een voorwendsel om geen aarde uit de werken van de dorpskernvernieuwing tijdelijk te storten op deze gronden, eigendom van de stad, wegens moeilijk bereikbaar. Ik zou dus vragen de verkoop van deze gronden als landbouwgrond niet goed te keuren en indien dit toch zal gebeuren hoop ik stiekem dat er geen koper opdaagt, om uiteindelijk de discussie van nieuw woongebied, want die komt ongetwijfeld terug op de planken met de weide van boer Jos, te kunnen afronden.”

Voetweg

“We hebben een tijdje moeten wachten op een beslissing van de deputatie over het verleggen van de voetweg“, repliceerde burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “Dat heeft een aantal maanden op zich laten wachten. Wellicht kwam het vroeger als we niet met dat probleem zitten. De verkoop was in elk geval gepland deze bestuursperiode. We hebben wel degelijk gezocht naar alternatieven. De stelling van Lefebvre is niet juist. We hebben dat destijds opgenomen in de bundels van de zoekzones. Meningen kunnen veranderen, bijvoorbeeld op basis van onderzoek. In het huidige structuurplan staat over het voetbalplein van Reningelst niets in verband met zoekzones voor wonen. Op dat moment was Disbos in volle ontwikkeling en wilden we eerst aan Proven, Krombeke en Watou woonentiteiten toevoegen. A la tête du client vind ik een heel gevaarlijke uitspraak. U weet ongetwijfeld waarover ik het heb.”

“We hebben drie zoekzones afgebakend. Over één zoekzone is er discussie. De volgende zitting zullen we ons standpunt daarover geven. Het veld is nu landbouwgebied. Andere herbestemmingen zouden vereisen dat je ander woongebied schrapt om landbouwgebied te compenseren. Een woonzone daar zou uitbreiding zijn van de dorpskern en dan vermoeden dat we op een weigering van de hogere overheden zouden stuiten. Het gaat ook over een redelijk hellend terrein die bovendien redelijk diep gelegen is. Dat waren ook overwegingen om dit niet als woongebied voor te dragen”, besloot de burgemeester.

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier