Oud-VLD-parlementslid Fons Vergote op 73-jarige leeftijd overleden

© Ronny Neirinck
Jos Remaut

Op zondag 26 november is Fons Vergote overleden op amper 73-jarige leeftijd. In de jaren 1990 zetelde hij zowel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers als in de Belgische Senaat.

Fons Vergote werd in Roeselare geboren op 12 februari 1944. Hij groeide op in Oostnieuwkerke als oudste zoon van zes kinderen in een klein middenstandsgezin Hij studeerde aan de UFSIA in Antwerpen af als licentiaat handels- en consulaire wetenschappen. Beroepshalve was hij financieel directeur. Maar hij had ook grote politieke interesse en sloot zich aan bij de toenmalige PVV (Partij voor Vrijheid en Vooruitgang), die in 1992 werd omgedoopt tot VLD. In Ardooie, waar hij woonde, werd hij verkozen als gemeenteraadslid. Hij is er ook een tijd lang plaatselijk voorzitter geweest van de VLD.

Maar Fons Vergote had ook nationale ambities : zo werd hij bij de fameuze verkiezingen van eind november 1991, de zogenaamde ‘zwarte zondag’, verkozen tot volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Roeselare-Tielt, met in die tijd ook nog het gebruikelijke dubbelmandaat in de Vlaamse Raad. Met de stembusslag van 1995 raakte Fons Vergote niet meer verkozen, maar hij bemachtigde wel een mandaat als gecoöpteerd senator voor VLD. Tijdens zijn parlementaire loopbaan was Fons Vergote o.m. erg actief rond de problematiek van de gokverslaafden.

Bij de verkiezingen van 1999 stond hij op de derde plaats voor het Vlaams Parlement, maar viel uit de boot. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 was hij ook geen kandidaat meer voor de liberaal getinte Groep 82 in Ardooie. Hij bleef zich wel inzetten voor de Liberale Bond van Gepensioneerden Ardooie-Koolskamp-Pittem, die o.m. onder zijn impuls een erg bloeiende vereniging werd.

Fons Vergote kreeg samen met zijn vroegere echtgenote Lut Ghesquière drie kinderen. Later werd Christa Samyn zijn levenspartner. Zij overleed dit jaar in april. De uitvaartdienst voor Fons Vergote vindt plaats op zaterdag 2 december om 11.30 uur in de aula van het crematorium Uitzicht in Kortrijk.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.