Oud-provinciegouverneur Paul Breyne duwt Europese opvolgerslijst bij CD&V

Foto RN © Foto RN
Redactie KW

Bijna twintig jaar na zijn laatste verkiezingsdeelname in 1995, staat Paul Breyne (67) nu opnieuw op de CD&V-lijst. Al is het op een symbolische plaats, toch hoopt hij een sterke persoonlijke uitslag te behalen.

“Toen ik door Europees lijsttrekker Marianne Thyssen werd gevraagd om de opvolgerslijst te duwen, heb ik daar even moeten over nadenken”, aldus Paul Breyne in een eerste reactie. “Ik heb immers nog altijd heel veel werk op de plank, en ik heb ook wat gezondheidsproblemen. Maar ik heb toch ja gezegd : enerzijds uit respect voor Marianne Thyssen, die ik een van onze sterkste politica’s vind, anderzijds als grote believer van de Europese gedachte.”

Paul Breyne is ondertussen al twee jaar aan de slag als commissaris-generaal belast met de federale coördinatie van de plechtigheden voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, maar hij benadrukt dat dit volledig gescheiden blijft van zijn verkiezingsdeelname. “Al is Europa, met zijn veelvuldig multilateraal overleg, natuurlijk wel een grote behoeder van de vrede in de wereld”, aldus Paul Breyne.

Paul Breyne was 15 jaar lang, van 1997 tot 2012, gouverneur van de provincie West-Vlaanderen. Daarvoor was hij burgemeester van Ieper en was hij bijna twintig jaar lang, van 1978 tot 1997, volksvertegenwoordiger voor de toenmalige CVP. Hij is ook korte tijd Vlaams Minister voor Huisvesting geweest. Electoraal was hij in die tijd een heus stemmenkanon voor de partij. Toen hij gouverneur werd, ging zijn zitje in het parlement naar… Yves Leterme.

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier