Oud-parlementslid Herman De Reuse uit Roeselare (74) onverwacht overleden

© Stefaan Beel
Jos Remaut

Op 74-jarige leeftijd is Herman De Reuse, oud-parlements- en gemeenteraadslid van Vlaams Belang, op woensdag 30 mei onverwacht overleden tijdens zijn vakantie in het zuiden van Frankrijk. Hij kreeg een hartaderbreuk.

Herman De Reuse is eigenlijk een Brabander van afkomst : hij werd geboren op 3 mei 1944 in Liedekerke. Zijn vader was er plaatselijk mandataris voor de CVP, maar Herman raakte nog meer dan zijn vader begeesterd van de Vlaamse zaak en sloot aan bij de Volksunie. Hij studeerde voor advocaat en zocht een interessante vestigingsplaats. “Op basis van het aantal rechtszaken, het inwonersaantal en de gevestigde advocaten waren er drie mogelijkheden: Deinze, Roeselare of Aalst”, vertelde Herman onlangs nog in het boek ‘Honderd Heerlijke Roeselarenaars’. “De Gentse advocaat Frans Baert wist me te vertellen dat zijn schoonbroer Arnold Vantyghem een medewerker zocht in Roeselare. Hij regelde een afspraak en zo zakte ik voor de tweede maal ooit af naar Roeselare”.

Vurig pleiter

Al snel werd Herman De Reuse een échte Roeselarenaar. Bijna vijftig jaar lang was hij actief in de advocatuur : aanvankelijk focuste hij vooral op handels- en familierecht, maar toch zijn het vooral strafzaken en zaken in familierecht die van hem een gereputeerd raadsman maakten. Hij was goed van de tongriem gesneden, had een forse stem en was een vurig pleiter, en die kwaliteiten kwam hem ongetwijfeld ook goed van pas in zijn politieke carrière. Hij was in de streek een van de eersten die vanuit de Volksunie de overstap maakte naar het toenmalige Vlaams Blok.

Na de verkiezingen van 1995 werd hij Vlaams volksvertegenwoordiger, een mandaat dat hij onafgebroken zou blijven vervullen tot na de verkiezingen van juni 2009. 18 jaar lang was hij voor Vlaams Blok en later Vlaams Belang ook gemeenteraadslid in Roeselare. Altijd in de oppositie door het cordon sanitaire, maar dat belette hem niet zijn politieke rol met overtuiging te spelen. Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen gaf hij de politieke fakkel door aan zijn oudste zoon Immanuel, die naast fractieleider voor Vlaams Belang in de Roeselaarse gemeenteraad ook provincieraadslid is. Twee jaar geleden zette hij ook een punt achter zijn professionele loopbaan als advocaat. Hier heeft hij in zijn zoon Filip alvast een waardige opvolger. Herman, die op de Zilverberg woonde, heeft ook nog een derde zoon, Diederik. De uitvaartplechtigheid zal wellicht volgende week zaterdag plaatsvinden. (JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier