Oud-burgemeester van Avelgem Roger Tack (98) overleden

Olaf Verhaeghe

Roger Tack, oud-burgemeester van Avelgem, is afgelopen weekend op 98-jarige leeftijd overleden. De liberaal was maar liefst 40 jaar actief in de gemeentepolitiek en was eind jaren zeventig burgemeester van zijn gemeente.

Roger Tack, oud-burgemeester van Avelgem, is afgelopen weekend op 98-jarige leeftijd overleden. De liberaal was maar liefst 40 jaar actief in de gemeentepolitiek en was eind jaren zeventig burgemeester van zijn gemeente.

Roger Tack werd actief politicus na een carrière als ambtenaar en kabinetsmedewerker. Hij werkte op verschillende kabinetten van liberale ministers zoals André Kempinaire en staatssecretaris Jos Daems. Zijn intrede in de Avelgemse gemeenteraad maakte PVV’er en VLD’er Roger Tack in 1959. Twaalf jaar later werd hij eerste schepen, tussen 1977 en 1979 was hij zelfs burgemeester. Na de fusie met deelgemeenten Kerkhove, Outrijve, Bossuit en Waarmaarde mocht hij de sjerp van Avelgem dragen.

Oudste raadslid

Maar ook nadat hij burgemeester af was, bleef de Avelgemnaar zich engageren voor zijn gemeente. De eeuwwisseling leek het einde van zijn politieke carrière te zijn, maar hij werd in 2006 door de lokale Open VLD-afdeling teruggehaald voor de verkiezingen. Als lijstduwer werd hij opnieuw verkozen en werd hij op zijn 84ste het oudste gemeenteraadslid van Vlaanderen. In mei 2011, vlak na zijn 89ste verjaardag, nam hij uiteindelijk dan toch definitief afscheid van de politiek. Gezondheidsreden speelden de overtuigde liberale politicus parten.

Huidig schepen Jules Lampole (77 intussen) heeft jaren samengewerkt met wijlen Roger Tack. “Hij was een man met bijzondere verdiensten in onze gemeente”, zegt hij. “Veel ouderen konden bij hem terecht voor het invullen van hun belastingsaangifte of hun pensioenaanvraag. Een heel vriendelijke, aimabele mens.” Wel bleef Roger Tack zijn hele leven vrijgezel. “Hoe dat komt? Hij heeft nooit de juiste vrouw ontmoet, denk ik”, lacht Jules Lampole. “Hij is altijd bij zijn ouders blijven wonen, heeft hen verzorgd tot hun dood. Ook dat was Roger. Een man met een groot hart voor zijn familie en naasten.”

De onverwachte terugkeer in de Avelgemse politiek in 2006 kwam er mede op aandringen van huidig schepen Lampole. “Ik ben hem gaan vragen om terug te keren en hij was meteen bereid. Hij stond dan wel op de laatste plaats op onze lijst, maar voerde campagne als nooit tevoren. Ik weet niet hoeveel huisbezoeken hij toen heeft gemaakt”, aldus de liberaal van Gemeentebelangen. “Ruim 500 voorkeurstemmen betekenden dat hij tweede meeste stemmen op onze lijst had. En dus is hij ook gaan zetelen. Na de legislatuur was het voor hem duidelijk dat hij zijn plaats zou afstaan aan de volgende generaties.”

Valère Depoorter (90), oud-burgemeester in Avelgem van 1980 tot 1995, 9 jaar schepen en 6 jaar gemeenteraadslid: “Roger Tack was een zeer verstandig man en ambtenaar in Brussel, die veel gedaan heeft voor veel mensen. Een periode waarin mensen zich weer moesten bijscholen om wat te kunnen terugkrijgen van hun pensioen. Roger heeft veel voor hen gedaan. Hij had een heel aangenaam karakter en was een goed man, door en door liberaal, maar christelijk en zeer eerlijk. Ik heb veel goede herinneringen aan hem en het bijzondere was dat mijn familie goed bevriend was met zijn ouders. Zij hadden een schrijnwerkerij en waren meubelmakers die ook veel mensen met plezier geholpen hebben. Roger en ik waren goed bevriend en hebben elkaar altijd heel erg gerespecteerd.”

“Vriend van velen”

Lieven Vantieghem (66), oud-burgemeester van 1995 tot 2018, 24 jaar burgemeester, 12 jaar schepen en 6 gemeenteraadslid: “Roger was de eerste fusiegemeente-burgemeester en dat waren drie kenmerkende jaren. Er was heel wat administratief werk, maar hij was daar de geknipte persoon voor met zijn uitgebreide relaties op Binnenlandse Zaken en zijn stijl om dit aan te pakken. Zeer redelijk, betrouwbaar, de vriend van iedereen. Als hij zich bijvoorbeeld verdiepte in de begrotingen, dan deed hij dat zeer grondig en heel correct. Een voorbeeld voor veel politici de dag van vandaag. Hij noemde me ook altijd ‘vriend’, maar hij was de vriend van veel mensen. Loyaal, geïnteresseerd en zeer deskundig. Over de partijgrenzen heen had ik heel veel bewondering en respect voor hem.”

“zeer rechtvaardig”

Ghislaine Verhiest (76), 24 jaar schepen in Avelgem en moeder van de huidige burgemeester Lut Deseyn: “Ik ben 24 jaar lang schepen van Sociale Zaken geweest. Over oud-burgemeester Roger Tack heb ik niets dan lof. Hij vroeg me vaak mee om naar een vergadering, activiteit of dienst te gaan. Ik heb dan ook vaak met hem samengewerkt en veel geleerd van hem, vooral het enorm respect dat hij had voor mensen die de oorlog hadden meegemaakt en zijn manier van omgaan in het algemeen. Roger zette zichzelf niet op de voorgrond, maar leefde in functie van de anderen. Door zijn bezieling om iets concreets te kunnen doen voor de burgers, heeft hij bijzonder veel betekend voor heel wat mensen. Ik had zeer veel respect voor hem en vond hem een rechtvaardig mens die zich echt wilde inzetten voor de andere.

Hij was ook de bezieler van de jaarlijkse 11-novemberviering, waarop we samen met de scholen een dienst samen stelden. Hij was een echte liberaal, maar heel christelijk. Roger stond dan te blinken op de eerste rij van contentement, omdat we zo’n mooie dienst hadden georganiseerd. Voor de schoolkinderen van het 5de en 6de leerjaar werd er jaarlijks geld uitgetrokken voor het busvervoer voor de overlevering van de Tweede Wereldoorlog. Daar was hij bijzonder fier op. Roger heeft goed geleefd en verdient alle eer.

Zijn blije lach kenmerkte hem, hij was gelukkig omdat hij veel mensen een plezier kon doen. Ook al hadden we een verschillende politieke overtuiging, toch konden we elkaar vinden vanuit een groot respect. En dat typeerde Roger. Hij had respect voor het politiek gezag, voor de politie en respecteerde anderen echt in wat ze deden. Een man op de juiste plaats.

Ik zou de begrafenisdienst heel graag bijwonen omdat Roger veel betekend heeft voor mij. Ik heb dit aan mijn dochter Lut Deseyn laten weten, maar weet nog niet of het zal kunnen.”

Uitvaart in Sint-Martinuskerk

Afgelopen zaterdag is Roger Tack in het woonzorgcentrum Sint-Vincentius in Avelgem overleden. De oud-burgemeester werd 98 jaar. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op zaterdag 10 oktober om 11 uur in de decanale Sint-Martinuskerk in Avelgem. “In normale omstandigheden zou die kerk sowieso te klein zijn geweest, zelfs voor een mens van die leeftijd”, zegt Jules Lampole. “Maar nu mogen er maar 150 mensen aanwezig zijn in de kerk. Ikzelf zal er uiteraard ook zijn, samen met onze burgemeester Lut Deseyn.” Een laatste groet aan Roger Tack kan worden gebracht in het funerarium Vuylsteken aan de Oudenaardsesteenweg in Avelgem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier