Oud-burgemeester Jean-Pierre Detremmerie van Moeskroen overleden

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Jos Remaut

Jean-Pierre Detremmerie, de befaamde oud-burgemeester van Moeskroen, is op 75-jarige leeftijd uit het leven gestapt. Dit werd vandaag meegedeeld door burgemeester Alfred Gadenne van Moeskroen. Als voorzitter van voetbalclub Excelsior Moeskroen was Detremmerie in opspraak gekomen.

Jean-Pierre Detremmerie was in een fraudedossier rond de voetbalclub in verdenking gesteld voor verduistering en schriftvervalsing. Hij zou dinsdag voor de Raadkamer moeten verschijnen en zou daar te horen krijgen of hij al dan niet zou worden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Hij kampte ook met ernstige gezondheidsproblemen.

Self-made-man

Jean-Pierre Detremmerie werd in volle oorlog, op 10 oktober 1940, als enige zoon geboren in het kansarme gezin van Léon Detremmerie, afkomstig van het Rollegemse gehucht Tombroek. .

Vader Léon, hoewel zowat 100 % gehandicapt na een kwalijke val in een traphal, sukkelt dagelijks toch met zijn fiets naar de fabriek in een van de voorsteden van Roubaix. Wanneer Jean-Pierre zeven jaar oud is, sterft zijn moeder na een langdurige ziekte. Een paar jaar later bezwijkt ook zijn vader aan zijn handicap. Jean-Pierre is wees en wordt door de toenmalige Openbare Onderstand naar een katholiek weeshuis in Aartrijke gestuurd. Hij was er niet graag, maar vervolmaakte er wel zijn Nederlands.

Een paar jaar later kon Jean-Pierre Detremmerie intrekken bij zijn oom en tante in Luingne. Hun zoon Robert, Jean-Pierres dooppeter, kon zijn ouders, die het nochtans ook niet breed hadden, ervan overtuigen om Jean-Pierre in te schrijven in het college. In ruil moet hij zijn oom wel een handje toesteken in zijn kapsalon.

Op school ontpopte Jean-Pierre zich tot een schitterende leerling, maar ook het leven op straat (“de werkelijke school van het leven”, zei hij vaak) bleef hem aanspreken en het is in die context dat hij al heel jong geboeid raakt door het voetbal. Naast de nodige partijtjes voetbal op school wordt hij ook fel supporter van de Cercle Olympique Roubaix Tourcoing, in die tijd een naam in de Franse voetbalcompetitie.

In 1965 _ hij is ondertussen afgestudeerd als regent Germaanse talen en geeft les aan het college van Edingen _ komt Jean-Pierre Detremmerie bij Excelsior Moeskroen terecht, de ploeg die de hele verdere loop van zijn leven zou gaan bepalen. Eerst is hij perscorrespondent voor de jeugdploegen, maar wordt algauw jeugdvoorzitter, om begin de jaren ’80 dan algemeen clubvoorzitter club te worden.

Meer dan 25 jaar burgemeester

Ondertussen was hij door zijn engagementen in het voetbal ook in de politiek gerold. In 1970 stond hij voor de eerste keer op de plaatselijke PSC-lijst, een paar jaar later was hij al schepen van Jeugd en Sport, om in 1979 burgemeester te worden. De naam Jean-Pierre Detremmerie is ook onlosmakelijk verbonden aan Futurosport, een prachtig complex van zowat 30 hectare groot, even bezijden de drukke N 58. Hij wou er kansen geven aan jonge sporters.

“Ik werk niet voor het geld, wel omdat ik de maatschappij wil laten genieten van de kansen die ze me heeft gegeven en de investeringen die ze in mij heeft gedaan”, was een van de bekende quotes van deze self-made man. Die tussen zijn drukke bestaan door toch ook op zoek bleef naar persoonlijke verdieping. In alle discretie ging hij regelmatig bidden, in een kerk in Frankrijk. “Uit het bidden en het geloof put ik al kracht van toen ik nog wees was. Mijn vrouw heeft me daarin verder aangemoedigd. Regelmatig gaan wij naar Banneux en Beauraing, om dan terug te keren langs het graf van pater Damiaan in Leuven. En mijn persoonlijke ontmoeting met paus Johannes Paulus II is een van de meest onvergetelijke momenten in mijn leven”, vertelde hij ooit in een interview met Krant van West-Vlaanderen.

Bergaf….

Een ander dossier waar hij zijn naam aan verbond, is dat van het reusachtige shoppingcomplex Cora, net op de grens met Vlaanderen en vanuit de regio Kortrijk bijzonder omstreden. Maar dat heeft Jean-Pierre Detremmerie niét kunnen waarmaken : in 2004 werd het hele dossier door de Raad van State vernietigd.

En van toen af is het bergaf beginnen gaan met Jean-Pierre Detremmerie. Precies tien jaar geleden kondigde hij op 65-jarige leeftijd aan dat hij geen kandidaat meer zou zijn bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Hij zou zich totaal terugtrekken uit de politiek, officieel om gezondheidsredenen. Maar hij had toch ook moeten toezien hoe de socialisten oprukten in zijn Moeskroen, en hoe in 2003 zijn socialistische stadsgenote Christiane Vienne minister werd, een ambitie die hij zelf nooit onder stoelen of banken gestoken had.

Jean-Pierre Detremmerie is meer dan 25 jaar burgemeester van Moeskroen geweest. Haast al die tijd was hij ook federaal of regionaal parlementslid.

In 2006 deed hij uiteindelijk toch mee aan de gemeenteraadsverkiezingen en werd fractieleider voor cdH in de gemeenteraad. Nadat er enkele schandalen rond hem uitlekten over gesjoemel bij de financiering van die voetbalclub, werd hij in februari 2009 uit de Moeskroense cdH gezet. Tot 2012 bleef hij nog zetelen als onafhankelijk gemeenteraadslid.

En ook al eindigde zijn loopbaan in mineur : vriend en vijand zijn het er over eens dat Jean-Pierre Detremmerie ongelooflijk veel heeft verwezenlijkt in Moeskroen.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier