Opvallende oproep van Brugs gemeenteraadslid Sammy Roelant: “Kies voor paars-groene coalitie”

Sammy Roelant laat voor het eerst sinds lang van zich horen. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

“Bruggelingen, maak een paars-groene coalitie electoraal mogelijk.” Met die opmerkelijke oproep mengt uittredend gemeenteraadslid Sammy Roelant zich in de laatste rechte lijn van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober.

Een van de speerpunten van SP.A – De Brugse Lijst had hij op zondag 14 oktober moeten zijn. Sammy Roelant, gewezen lijsttrekker van Groen en onafhankelijk raadslid, had de verruimingslijst van burgemeester Renaat Landuyt kracht moeten bijzetten. Maar eind mei gooide Roelant de handdoek in de ring. Hij komt niet meer op bij de gemeenteraadsverkiezingen wegens gezondheidsredenen. Iets waarvan hij nog altijd herstellende is.

Nood aan open geesten

Hij verdween van de radar, tot nu. Een week voor de gemeenteraadsverkiezingen doet hij een opvallende oproep. “Ik denk dat het tijd is voor de progressieve partijen in Brugge om de handen in elkaar te slaan”, aldus afscheidnemend raadslid Sammy Roelant.

“Er zijn veel gevestigde belangen in Brugge, die het verleden vertegenwoordigen. Zij staan soms nieuwe ideeën en initiatieven in de weg. Ze pleiten voor status quo en versmachten de dynamiek. We leven aan de vooravond van snel veranderende tijden. De wereld wordt technologischer, ecologisch bewuster, internationaler… Doenalsof Brugge buiten deze veranderende wereld staat, heeft geen zin.”

“Jonge schepenen, met Landuyt als ervaren coach, kunnen voor een frisse wind zorgen”

“We hebben nood aan open geesten, aan een progressief gedachtegoed. We moeten de toekomst binnenlaten. Daarom roep ik de Bruggelingen op om een paars-groene coalitie electoraal mogelijk te maken. Bij de vorige gemeenteverkiezingen haalden deze partijen – SP.A, Open VLD en Groen – samen 22 van de 47 zetels. Op een zucht van een meerderheid dus. Ik roep ook de diverse partijen en hun leden op dit na de verkiezingen mogelijk te maken als ze de kans krijgen.”

Enthousiasme

De bedoeling moet daar volgens Roelant bij zijn dat de verschillende partijen een aantal jonge, nieuwe schepenen afvaardigen, met burgemeester Renaat Landuyt als ervaren coach. “De intrede van Pablo Annys in het college toonde dat nieuw enthousiasme veel werk kan verzetten”, stelt Sammy. “Zo geloof ik ook dat de komst van Jasper Pillen, Mathijs Goderis of Raf Reuse als schepen voor de nodige frisse wind zouden kunnen zorgen.”

Pablo Annys (SP.A)

“Ik bén paars-groen”

Pablo Annys.
Pablo Annys.© TVH

“Ik bén paars-groen: een ondernemende socialist met een groen kantje. In de top tien van de kieslijsten staan er nergens zoveel zelfstandigen als bij ons. Met acties zoals Curieuzeneuzen en dergelijke is het duidelijk dat de klimaatdoelstellingen meer dan ooit au sérieux genomen moeten worden. Dus dat paars-groen idee lijkt me absoluut interessant. Mijn schepenambt? Anderhalf jaar ben ik nu schepen en dat is te kort. De stad is het niveau van de toekomst. Je kan heel concreet werken, zoals voor meer veiligheid aan de scholen. Dat ik genoemd wordt als opvolger van Renaat Landuyt bij een mogelijk verlies? We gaan uit van plan A, dat we sterker zullen scoren en dat Renaat kan voortwerken. Aan plan B wordt niet gedacht.”

Jasper Pillen (Open VLD Plus)

“Niet mogelijk volgens peilingen”

Jasper Pillen.
Jasper Pillen.© TVH

“Tussen de wens van Sammy en de realiteit zit er natuurlijk een verschil. Als we naar de diverse peilingen kijken, is een paars-groene meerderheid op dit moment niet mogelijk. Als Open VLD Plus hebben we altijd gezegd dat we in het bestuur willen. Maar met wie, dat is aan de kiezer. En hoe, dat is afhankelijk van welke strijdpunten we kunnen binnenhalen. Zelf ben ik niet in de politiek gegaan om langs te zijlijn te staan roepen. Ik heb vele voorstellen gedaan de laatste jaren, natuurlijk wil je dan ook uitvoeren vanuit de meerderheid en vanuit een schepenambt.”

Raf Reuse (Groen)

“Geen schepen tijdens mijn studies”

Raf Reuse.
Raf Reuse.© Davy Coghe

“Met Groen hebben we absoluut de ambitie om mee te besturen, maar niet tegen elke prijs. We willen echt gaan voor de verandering waar de Bruggeling zo naar snakt. We willen in een progressief verhaal stappen en dan is een paars-groene coalitie zeker een optie. Er zijn nog combinaties mogelijk met Open VLD, SP.A en CD&V, maar veel hangt af van hoeveel water er in de wijn kan. Maar we moeten het oordeel van de kiezers afwachten. De peilingen ogen goed, maar nog geen enkele stem is binnen. De volgende zes jaar zal ik zeker mijn verantwoordelijkheid nemen, maar zolang ik studeer zal ik geen schepen zijn.”