Opruiming oorlogsmunitie op werf IJzerboomgaard in Diksmuide volgende week van start

Jos Remaut

De Deputatie keurde vandaag de eerste fase goed van de extra werken die nodig zijn na de vondst van een aanzienlijk lot oorlogsmunitie op de werf voor het nieuwe provinciedomein, in de buurt van de IJzerdijk.

Op dinsdag 25 oktober werd er in het toekomstige provinciedomein IJzerboomgaard in Diksmuide een grote hoeveelheid oorlogsmunitie ontdekt: een verzameling van een honderdtal, vermoedelijk gedumpte, mortieren, projectielen, handgranaten en een gasfles met chloorgas. De meeste zaken werden gevonden in de zone van de berm naast de IJzerdijk.

De werken in het domein werden onmiddellijk stilgelegd om de veiligheid van de werknemers op het terrein te kunnen garanderen. Een deel van het provinciedomein werd ook – tijdelijk – hermetisch afgesloten.

Vrijwel onmiddellijk hierna bekeek de Provincie, samen met de aannemer en een al eerder aangestelde gespecialiseerde firma, welke bijkomende veiligheidsmaatregelen moesten worden genomen bij de verdere opruiming van de munitie, en welke gebieden, onder andere de kampeerweide, eventueel nog extra gescreend dienden te worden. Samen met de stad Diksmuide en DOVO werd een plan van aanpak opgemaakt.

Drie maanden werk

Ondertussen is dat plan klaar en kunnen de saneringswerken starten in de week van 5 december. Ze zullen, als de weersomstandigheden meevallen, in de loop van februari afgerond zijn. Tijdens die periode wordt het stuk tussen de Kapellestraat en de spoorlijn aangepakt. De totale kostprijs hiervan zal, BTW inbegrepen, om en bij de 100.000 euro bedragen.

De zones rond de IJzerdijk, de toekomstige kampeerzone en de omgeving van de hoeve komen in de twee volgende fases aan bod. Door de werken op te splitsen in fases kunnen de gebruikte methodes geëvalueerd en bijgestuurd worden, indien nodig. Een raming voor de sanering van deze zones werd nog niet opgemaakt.

De zone in de berm naast de IJzerdijk zal het moeilijkste gedeelte worden, niet alleen omwille van de grotere en meer gevaarlijke hoeveelheid, maar ook door de verscheidenheid van de munitie en het aanwezige puin op de plaatsen waar de munitie voorkomt.

Ondertussen kan ook de verdere inrichting van het provinciedomein doorgaan. De vooropgestelde openingsdatum, het voorjaar van 2018, komt niet in het gedrang.

Gedeputeerde Guido Decorte (CD&V) benadrukt nogmaals dat de Provincie van meet af aan de veiligheid van de werknemers én de toekomstige bezoekers voorop heeft gesteld bij deze inrichtingswerken. “Al van bij de aanvang van de werken hebben we een munitiedeskundige aangeduid, om de werken in deze gevoelige zone te begeleiden. Er was hierbij van bij de start al een nauwe samenwerking met DOVO, de politiediensten en brandweer van de stad Diksmuide.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier