Oppositiepartij CD&V kant zich tegen voetbalstadion op Kortrijk Xpo

CD&V Kortrijk wil het nieuwe stadion het liefst op de plaats van het huidige bouwen. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Een nieuw voetbalstadion voor KV Kortrijk op Kortrijk Xpo is ‘absoluut geen optie’. Dat stelt de Kortrijkse oppositiepartij CD&V naar aanleiding van het infomoment over het stadiondossier van komende woensdag. CD&V wil het nieuwe stadion voor de Veekaa ofwel op de huidige site van het Guldensporenstadion ofwel op Evolis.

Nu woensdagavond vindt op Kortrijk Weide een uitgebreid infomoment over de toekomstplannen voor het nieuwe KV Kortrijk-stadion plaats. Voor die voetbaltempel – goed een dikke 12.000 zitjes – liggen op dit moment nog twee concrete pistes op tafel: ofwel op de kop van bedrijventerrein Evolis ofwel op Kortrijk Xpo. Dat blijkt uit de startnota voor het ruimtelijk uitvoeringsplan die het stadsbestuur in oktober goedkeurde.

Voor CD&V is de Xpo-site alleszins niet de juiste keuze. Integendeel. “Het huidige stadion van KV Kortrijk is uitgeleefd en er is een nieuw nodig, maar bouwen op Kortrijk Xpo is voor ons absoluut geen optie”, zegt Felix De Clerck van de Kortrijkse oppositiepartij. “Wij geloven in de toekomst van Kortrijk Xpo als beurzenlocatie en evenementenhal. Mits investeringen in digitalisering en ontharding, vergroening en verfraaiing van de parking en omgeving is daar zeker nog heel wat mogelijk. De beurzensector verandert snel, een middelgrote evenementenlocatie zal aan populariteit winnen en is een troef voor Kortrijk en Zuid-West-Vlaanderen. Een troef die we niet mogen opgeven.” Bovendien vreest CD&V Kortrijk juridisch kluwen in verband met het eigenaarschap van de Xpo-site.

Een middelgrote evenementenlocatie in Kortrijk is een troef die we niet mogen opgeven – Felix De Clerck, CD&V Kortrijk

Huidige locatie

In de huidige site van het Guldensporenstadion ziet CD&V wél heil. “Het hart van KV Kortrijk klopt op de Wembley. Wij willen een gezellig en modern stadion bouwen op de huidige locatie waarbij de connectie met de stad niet verloren gaat”, oppert gemeenteraadslid Pieter Soens. “Het voetbalstadion moet een project zijn van en voor de club en haar supporters, geen keuze voor de portefeuille van de bouwpromotoren.”

Volgens de oppositiepartij laat het stadsbestuur zich te vaak verleiden tot aankondigingspolitiek. “Ondanks de vele persconferenties is er nog geen beslissing genomen en blijft het dossier hangen in onzekerheden”, klinkt het nog. “Er moet duidelijkheid komen. Wij zijn ervan overtuigd dat de huidige locatie belangrijk is voor de charme van het stadion: vlak bij het stadscentrum, bereikbaar te voet of met de fiets en verbonden met de stad.”

“Evolis ligt klaar”

Uit eerdere onderzoeken en het voorbereidende werk voor het RUP blijkt echter al langer dat een nieuw stadion op de Guldensporensite bouwen bijzonder moeilijk wordt. Bovendien heeft het stadsbestuur al plannen om de sportcampus Wembley verder open te trekken en is het de bedoeling om op de plaats van het huidige voetbalstadion vooral in te zetten op trainingsaccommodatie.

Mocht uit verder onafhankelijk onderzoek effectief blijken dat een voetbalstadion zonder winkelcomplex hoegenaamd niet haalbaar is op de huidige Guldensporensite, dan kijkt CD&V enkel en alleen naar Evolis. “De gronden daar zijn al bestemd voor gemeenschapsdiensten en ze zijn vooral meteen beschikbaar om te bouwen”, aldus Felix De Clerck tot slot.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.