Oppositie wil Villa Zonnedaele overdragen aan gemeente: “We moeten snel ingrijpen”

Raadsleden Franky Bryon (Insamenspraak), Koen Descheemaeker (NVA) en William Doom (lijst Passendale) voor het landhuis. (foto ZB)
Redactie KW

De oppositiepartijen InSamenSpraak, N-VA en Lijst Passendale slaan de handen in elkaar en stellen voor om Villa Zonnedaele uit het AGB te halen om zowel het landhuis als het museum te redden.

“Het Memorial Museum Passchendaele 1917 draait voor een heel groot deel op bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk. Het einde van de Herdenkingen 100 jaar Grote Oorlog en de Brexit hebben nu al een negatieve impact op het Britse bezoekersaantal. Niet alleen blijft die Brexit maar aanslepen, maar nu komt de coronacrisis er ook nog eens bovenop. De financiële impact op het museum is bijzonder groot en de toekomst wordt hoogst onzeker”, stellen Franky Bryon (InsamenSpraak), Koen Descheemaeker (N-VA) en William Doom (Lijst Passendale). “Het museum is vandaag ondergebracht in de structuur van een Autonoom Gemeentebedrijf, het AGB MMP1917. Er werd geopteerd voor een constructie van btw-plichtigheid. Wanneer het AGB echter structureel verlies maakt, waar we zonder ingrijpen duidelijk op afstevenen, verliest het dit statuut en is het risico groot dat gerecupereerde btw teruggestort zal moeten worden. Dit zou een ware catastrofe zijn”, verduidelijkt Franky Bryon.

Besluiteloosheid

“De meerderheid heeft het landhuis in het AGB ingebracht zonder duidelijk plan. De mogelijkheid om het landhuis om te bouwen tot een horecazaak – raming 1,2 miljoen euro met reeds 10.000 euro gedane studiekosten – werd enkele maanden geleden naar de prullenmand verwezen, zonder verdere uitleg. De meerderheid heeft geen enkele visie over waar het heen wil met het landhuis. Momenteel beperken de ‘ambitieuze toekomstplannen’ zich tot het verhuren van zaaltjes aan 25 euro per uur. Maar het is duidelijk dat binnen de structuur van het AGB het landhuis nooit meer de status zal krijgen die het verdient, omdat de middelen ontbreken. Dakwerken en modernisering van sanitair, elektriciteit, isolatie en verwarming zullen de kosten heel hoog doen oplopen”, aldus Koen Descheemaeker.

“We kunnen het gebrek aan visie rond het landhuis niet meer aanzien”

“We stellen voor om het landhuis uit de erfpacht van het AGB te halen en over te dragen aan de gemeente als onderdeel van het park. De canon van het AGB, het jaarlijks betalen van de erfpachtregeling, kan zo verminderd worden tot enkel het kasteelgebouw en de oude pastorie. Hierdoor wordt er weer financiële ruimte gecreëerd en kan het AGB de financiële reserves gebruiken om de toekomst van de museumwerking veilig te stellen”, vult William Doom aan.

Werkgroep

“De oppositie heeft enkele weken geleden aan de meerderheid aangeboden om deel te nemen aan een werkgroep om de toekomst van het landhuis uit te werken, omdat we de besluiteloosheid niet langer kunnen aanzien. Ondertussen blijft het hierover oorverdovend stil aan de overkant. Het is nochtans erg dringend om een duidelijke visie te ontwikkelen over het landhuis, knopen door te hakken en actie te ondernemen”, aldus de oppositie. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier