Oppositie vraagt diervriendelijk vuurwerk in Avelgem

© Getty Images/iStockphoto
Mieke Verhelle

De meerderheid van Gemeentebelangen en Tandem koos voor een algemeen verbod op vuurwerk in het belang van de veiligheid en dierenwelzijn. De oppositie van CD&V en N-VA vroeg waarom geen diervriendelijk vuurwerk kon.

Tijdens de gemeenteraad begreep Bram Van Den Bunder (CD&V) de beslissing over het verbod niet. “Er was al een strenge regeling over het vuurwerk. Er was enkel vuurwerk nodig bij toelating van de burgemeester. Tijdens de eindejaarsperiode was er een gedoogbeleid in onze gemeente. Het strenge verbod veroorzaakte bij de Avelgemnaren heel wat onbegrip. Waarom was daar geen meer overleg bij de bevolking daarover? Ik denk aan het afschaffen van het vuurwerk met de Feesteworp. We hebben begrip voor de negatieve gevolgen voor mens en dier. Daarom vragen wij of het mogelijk is om een uitzondering te maken voor diervriendelijk vuurwerk en voor de landbouw? En wat gebeurt er met de cowboys, die zich van het reglement helemaal niets aantrekken?”

Oppositieraadslid Conny Rogie (N-VA) sloot zich aan bij de oprispingen van CD&V. Ze vreesde dat het afschaffen van het vuurwerk met de Feesteworp negatieve gevolgen zou hebben voor de horeca in Avelgem.

Burgemeester Lut Deseyn (Gemeentebelangen): “We hebben deze keuze gemaakt tijdens de voorbereiding van de organisatie van de Feesteworp. Het vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode wordt vaak afgestoken door mensen die daar niet professioneel mee bezig zijn of al eens een glas hebben gedronken. We hebben deze beslissing genomen om de veiligheid van de mensen te garanderen en omwille van het dierenwelzijn. Het politiereglement wordt dus niet aangepast en er worden geen uitzonderingen gemaakt. Die ene cowboy naar wie u refereert en die een paar weken geleden een groot stuk van Avelgem heeft wakker gehouden, is bij ons en de politie bekend. De politie zal gepast optreden. Op oudejaarsavond zal daar zeker controle op gevoerd worden.”

Schepen Tom Beunens (Tandem) meldde dat er geen gedoogbeleid was in Avelgem. “Voor de politie is het veel eenvoudiger werken. Ze moeten niet meer checken of er al dan niet een vergunning verleend werd. Wanneer ze Avelgem binnenrijden, weten ze dat hier een algemeen verbod is. Vorig jaar waren er amper vijf aanvragen voor een vergunning. Je kan je centrum perfect te doen herleven zonder vuurwerk. Er is een bruisende dorpskern, geen knallende kern beloofd.”

“Wat de Feesteworp betreft, dat vuurwerk kost zo’n 8.000 euro voor 17 minuten. Dat neemt een flinke hap uit het budget. Bovendien zijn we van oordeel dat als je iets verbiedt voor je inwoners, moet je zelf het goede voorbeeld geven. We zijn uitgegaan van het algemeen dierenbelang en dat stond in alle partijprogramma’s van de partijen hier rond tafel. Het diervriendelijk vuurwerk is onderzocht, maar is voor ons nog onvoldoende ontwikkeld.”

(MVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.