Oppositie stelt zich vragen bij nieuwe stadswebsite Blankenberge

De nieuwe stadswebsite kon op veel bijval rekenen bij de lancering, nu heeft de Blankenbergse veel vragen bij de kostprijs. "Voor 85.000 euro hadden we veel meer verwacht." © WK
Redactie KW

De CD&V-fractie en Tanguy Veys stellen allebei de vernieuwde stadswebsite ter discussie. Ze vinden dat de webstek transparanter had kunnen worden.

“Aan het vernieuwen van de website hing een prijskaartje van 85.000 euro. We hadden er dus veel verwacht maar de nieuwe website lijkt gewoon de oude met een laagje vernis. Evidente zaken, zoals de notulen van de gemeenteraden, ontbreken er nog altijd op”, zei Sandy Buysschaert (CD&V).

Tussen Buysschaert en IT-schepen Björn Prasse (Open VLD) is er een discussie rond de openbaarheid van bestuur. “De notulen zouden zonder omwegen door onze inwoners geraadpleegd moeten kunnen worden”, vond Buysschaert, “de inwoner heeft minstens recht op een verslag van de gemeenteraad met de standpunten van de verschillende fracties.”

“Er ís op de nieuwe webstek ook plaats voorzien voor notulen en agenda’s”, reageerde Prasse, “maar aan het is aan de verschillende stadsdiensten zelf om te bepalen welke verslagen daar op moeten. Ik heb als schepen niet de bevoegdheid om ze daartoe te dwingen.”

Tanguy Veys vindt dat het de taak is van de politiek om voor transparantie en openbaarheid van bestuur te zorgen. “Wij richten ook de stedelijke raden in met belastinggeld en dus moet de belastingbetaler daar inzage in krijgen.” Dat de nieuwe website een doorslagje is van de oude, weerlegt Prasse: “Het getuigt juist van consequente communicatie dat ze meegaat in de nieuwe huisstijl, en dat prijskaartje van 85.000 euro is uiteindelijk nog maar de helft van wat door onze IT-dienst initieel geraamd werd. De kostprijs van de nieuwe website was dus zeker niet exuberant.”

Statiegeldalliantie

SP.A vraagt dan weer meer duidelijkheid omtrent de toetreding tot de Statiegeldalliantie. “Zo’n statiegeldsysteem opzetten zou een aanzienlijke investering kunnen worden voor de kleine zelfstandige. De terugname van drankflessen en blikjes, zou de winkelier tot 40.000 euro kunnen kosten. Dan is er ook nog de te vrezen prijsstijging voor de consument en het fenomeen van grensaankopen, dat wellicht nog zou toenemen. We willen dat dus eerst allemaal nog eens voorleggen aan de alliantie”, aldus schepen voor Milieu Patrick De Klerck (Open VLD).

Gedenkteken

Van CD&V komt tot slot ook een voorstel om, op de nieuw te bouwen strekdam die de verzanding van de haven moet tegenhouden, een gedenkteken te plaatsen voor mensen die een laatste rustplaats krijgen op zee. “Steeds meer mensen kiezen voor een asverstrooiing op zee en er zijn voor zo’n gedenkteken heel wat voorbeelden te vinden in het buitenland”, aldus Sandy Buysschaert.

“Daar is, naar analogie met de gedenkzuil op de strooiweide, principieel niets op tegen”, zei schepen van Burgerlijke Stand Katrien Van Ryssel (Open VLD). “Maar er is nog niet eens beslist of de strekdam al dan niet bewandelbaar zal zijn. Het is dus wat voorbarig om het dossier daar nu al mee te bezwaren”, zei schepen Prasse, bevoegd voor de haven.

Afvalophaling Strat’eVaria

Tot slot stelden zowel CD&V als Tanguy Veys de vraag waar het fout liep met de afvalophaling tijdens Strat’eVaria. “Er hadden inderdaad meer afvalrondes moeten plaatsvinden en we gaan dat met het zomerregime extra in de gaten houden”, reageert schepen voor Milieu Patrick De Klerck.

“Maar er waren slechts zes openbare vuilnisbakken weggehaald voor onderhoud, en dus geen achttien zoals meneer Veys beweert en wat ook in de pers stond te lezen. Wat betreft het proefproject met de perscontainer is de globale evaluatie positief, maar de software moet hier en daar wat worden bijgestuurd en we gaan ook met de fabrikant nog eens bekijken hoe we de container kunnen aanpassen op maat van Blankenberge. Bijvoorbeeld de grote mond – voor alle duidelijkheid de grote mond van de perscontainer, meneer Veys – een stukje kleiner maken want daar verdwijnt nu zelfs straatmeubilair in.”

Ook stadssecretaris Peter Verheyden moeide zich bij de discussie rond het afvalbeleid. “Er wordt door ons personeel alles aan gedaan om de binnenstad netjes te houden. Maar het is met zo’n drukte ook niet altijd gemakkelijk, het probleem stelt zich in elke stad weleens. En het gaat ook om momentopnames, het is dan wel zeer spijtig dat sommige personen menen dat dit moet gedeeld worden via de pers. Dat stelde onze badstad in een wel heel negatief daglicht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier