Oppositie stelt zich vragen bij kerstverlichting in Waregem: “Wie betaalt de factuur?”

Raadslid Geert Deroose en toekomstig raadslid Michiel Vandewalle bij de ijspiste op het marktplein. © DJW
Redactie KW

Geert Deroose (N-VA) stelde tijdens de eerste gemeenteraad van december de vraag naar het energieverbruik van de ijspiste en wie de factuur daarvoor betaalt. Hij wou ook weten of de nieuwe verlichting die het dak van de tent boven de piste ijs- en sneeuwvrij moet houden al dan niet energieverslindend is.

“Vorig jaar stortte het dak in van de ijspiste door het gewicht van de sneeuw op het dak”, aldus Geert Deroose. “Nu vernamen wij dat de uitbater een oplossing heeft om dit probleem op te lossen: een verlichting die ervoor zorgt dat het tegen het dak voldoende warm blijft zodat er geen ijsvorming kan optreden of dat de sneeuw blijft liggen. Een oplossing zoeken is goed. Maar de voorgestelde ingreep vinden wij geen efficiënte besteding van de energie. De warmte heb je enkel nodig als er sneeuw wordt voorspeld, terwijl je dat type elke keer vereist is. Nodeloze verspilling? Hoe dan ook: voor ons lijkt het beter een warmte-netwerk aan te leggen. Dat is doeltreffender en ook zuiniger.”

“De verlichting is nodeloze verspilling als het niet sneeuwt”

“De warmeverlichting gaat niet aan zolang er geen sneeuw of ijs is”, pareert schepen Rik Soens. “Die bestaat uit vierentwintig lampen van elk 60 Watt. Daarnaast heb je ledverlichting met spiegels. Wat zeker energiezuinig is. En de energiefactuur? Die betaalt de stad. Dat was zo voorzien bij de bespreking van het contract met de uitbater. In ruil daarvoor houdt hij de prijzen voor het schaatsplezier laag zodat iedereen er kan van genieten. Ten slotte ook dit: een warmte-netwerk is het meest energieverslindend van alle mogelijke alternatieven om ijs en sneeuw weg te krijgen van het dak.”

Raadslid Deroose vroeg zich ook nog af waarom er aan de chalets bij ijspiste geen herbruikbare bekers van Imog worden gebruikt. “En waarom verplicht de stad dat type van milieuvriendelijke beker niet tijdens grote evenementen en festiviteiten in de stad?”, vraagt hij zich af.

Plan over duurzaamheid

“Alle diensten van de stad zijn daar momenteel mee bezig”, dixit schepen van Milieu Peter Desmet. “Zij maken een plan over duurzaamheid op voor bepaalde evenementen en activiteiten. Herbruikbare bekers vormen daar een onderdeel van. Imog heeft er 8.000 in bezit. Die worden al jaren gebruikt. Maar bijvoorbeeld voor de chalets is dat wel een beetje moeilijk: zij moeten afwassen en daar zijn geen voorzieningen aanwezig. Toch vind ik het een goeie vraag en zeker ook een voorstel dat wordt uitgewerkt”, aldus de afscheidnemende schepen. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier