Oppositie reageert tam op meerjarenplan Houthulst

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De presentatie van het meerjarenplan op de Houthulstse gemeenteraad donderdagavond zorgde niet voor het verwachte vuurwerk vanwege de oppositie. Filip Vanhevel (N-VA) klaagde wel over de verhoging van de algemene gemeentebelasting, terwijl Karine Vanthuyne (N-VA) ontgoocheld was dat er zo weinig energiebesparende maatregelen genomen worden.

Burgemeester Joris Hindrycks (CD&V) gaf op de gemeenteraad uitvoerig uitleg over het meerjarenplan. Belangrijkste investeringen zijn onder meer een nieuwe loods voor de technische dienst (1,365 miljoen euro), de ombouw van de huidige bibliotheek tot OCMW-gebouw (300.000 euro), de bouw van een nieuwe bibliotheek op de vrijetijdscampus (1 miljoen euro), heraanleg Eugène de Grootelaan en de Markt (1 miljoen euro), de realisatie van een uitkijktoren aan de Knokkebrug (300.000 euro), heraanleg doortocht en realisatie parking in Jonkershove (1 miljoen euro samen) en de uitbreiding van BKO Houtekind (400.000 euro).

Na de lange toelichting kon een reactie van oppositiepartij N-VA niet uitblijven, al viseerde fractieleider Filip Vanhevel in eerste instantie niet de inhoud van het meerjarenplan. “Ik heb vooral moeite met het gebrek aan respect voor de gemeenteraad”, zei Filip Vanhevel. “Alles is al languit en breeduit in de pers verschenen voor het effectief op de gemeenteraad komt. Daardoor wekt het gemeentebestuur de indruk dat de vaststelling door de gemeenteraad een verplicht nummertje wordt. De logische volgorde zou moeten zijn: eerst in de gemeenteraad en dan pas een voorstelling aan de pers.”

Burgemeester Joris Hindryckx (CD&V) argumenteerde dat op alle bestuursniveaus op die manier gewerkt wordt. “Wij doen het dus niet slechter dan elders, maar we beloven om volgende keer beter te doen”, aldus de burgemeester.

Karien Vanthuyne (N-VA) betreurde dan weer dat er in het meerjarenplan zo weinig energiebesparende maatregelen opgenomen werden. “Er wordt amper 50.000 euro voorzien”, merkte Vanthuyne op. “Dat is heel weinig, zeker als je het vergelijkt met sommige andere bedragen in de meerjarenbegroting. Nochtans zouden bijvoorbeeld zonnepanelen op termijn zichzelf terugverdienen. Voor mij is dit een gemiste kans.”

“Een aantal zaken ziet u over het hoofd, zoals de oprichting van een raad voor duurzaam patrimoniumbeleid”, reageerde schepen Jeroen Vandromme (CD&V). “Daarbij is het onder meer de bedoeling om strenger te controleren op bijvoorbeeld het open laten staan van ramen. Ook onze keuze om de openbare verlichting versneld om te schaken naar ledverlichting zit niet in die 50.000 euro. Veel andere steden en gemeenten kiezen voor 2030. Doordat wij kiezen om het uit te voeren tegen 2025 tonen we dat het menens is.”

Het gemeentebestuur maakt zich sterk dat het meerjarenplan kan uitgevoerd worden zonder belastingverhoging, maar Filip Vanhevel ziet dat toch anders. “De algemene gemeentebelasting gaat wel omhoog, van 140 euro voor een gezin naar 152 euro. Dat is een stijging van bijna 10 %”, aldus Vanhevel.

“Het gaat om een indexatie. Het inkomen van de mensen wordt ook geïndexeerd”, reageerde burgemeester Joris Hindryckx. “Nu lijkt het misschien een sterke stijging, maar dat komt omdat we trapsgewijs indexeren. Die indexatie komt trouwens overeen met de inflatie van de afgelopen jaren. De belasting zal ook heel de legislatuur gelijk blijven. Ik ontken dus formeel dat het een belastingverhoging is.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier