Oppositie noemt Oudenburgse begroting “enkel proza”

Redactie KW

Oudenburg heeft haar begroting voor 2017 klaar. De oppositie was echter niet onder de indruk toen die op de gemeenteraadszitting uit de doeken werd gedaan.

Onder andere schepen van financiën en energie Myriam Maes (SP.A) werd op de korrel genomen. Anthony Dumarey (Open VLD) wilde weten wat ze bedoelde met ‘werk maken van sensibilisering rond energiebesparende maatregelen’. “Is er een plan? Welke acties komen er? Er is nog veel werk aan de winkel. Het heeft geen zin alleen iets op papier te zetten; er moeten acties komen op het terrein en daar is niets over terug te vinden in de begroting, er is geen geld voor voorzien,” merkte hij.

Freddy Declerck (N-VA) pikte hierop in. “Ik zie voor 2017 ook geen investering om de CO2-uitstoot te verlagen. Meer zelfs, er zijn nog geen concrete plannen om de 20 procent te bereiken.”

“Deze plannen zijn in opmaak en krijg je ten gepaste tijde te weten. Iedereen is op eigen niveau bezig”, antwoordde Myriam Maes.

“Sparen zonder extra belastingen”

Romina Vanhooren (Open VLD) had een waslijst aan vragen voorbereid en gaf eerst haar conclusie over het voorliggende document. “Dit is de begroting van 2016, maar dan in een 2.0-versie. Alles van het voorbije jaar is doorgeschoven naar 2017”, luidde haar oordeel. “Welke gerichte fiscale politiek wordt er gevolgd?”

“De belastingen worden niet verhoogd”, antwoordde de schepen van financiën. “De buitenschoolse kinderopvang en de sporthal gaan veel geld kosten, net als de Abdijhoeve. We proberen te sparen zonder de mensen meer te doen betalen.”

Daarna wilde Romina Vanhooren nog weten hoe het zit met de oprichting van een vrijzinnig huis. “Zijn we volop mee bezig”, aldus Myriam Maes. “En dan was ook nog de vernieuwing van de stookplaats van De Zuidpoort voorzien, maar daar vind ik niets meer van weer in de begroting,” aldus weer Vanhooren. “Daar is nu geen geld voor”, luidde het antwoord van de schepen.

Stadsbestuur en OCMW

En wat zou een gemeenteraad in Oudenburg zijn zonder dat Stefaan Reynaert (Open VLD) zijn zegje doet? “Kunt u zeggen welke besparing het doven van de straatverlichting heeft opgebracht en wanneer er een evaluatie komt?,” wilde hij weten. Myriam Maes antwoordde eerst dat er een besparing van 27.000 euro was, maar paste die som na overleg aan tot 22.000 euro. “Begin januari komt er een evaluatie en beslissen we hoe het doven verder zal gebeuren. Feit is dat dit alleszins behouden blijft.”

Stefaan Reynaert hield zijn voornaamste vraag voor het laatst. “Ik denk dat er ook groot nieuws te vertellen is over het stadsbestuur en het OCMW,” sprak hij. Maes beaamde dat. “Inderdaad. Er is overeengekomen dat het OCMW in 2017 200.000 euro minder toelage krijgt, in 2018 zal dat 100.000 euro zijn en in 2019 zullen we 100.000 euro bijpassen”, gaf ze mee.

Openbare werken

Burgemeester Ignace Dereeper had heel wat plannen voor te stellen in verband met openbare werken. “In 2017 staat de uitbreiding van de sporthal op de agenda, ook de bouw van de nieuwe BKO en het lokaal voor de speelpleinwerking, en de bouw van een nieuw KSA-lokaal in Westkerke. Na de bouwvakantie starten de aanleg van de Bellerochelaan en de renovatie van de Mandelwijk. Tussen 1 februari en 1 maart beginnen ook de grote wegenwerken in de Westkerksestraat.”

(LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier