Oppositie Nieuwpoort: “Stadsbestuur snoeit in sociale voorzieningen”

© DVL
Redactie KW

De Nieuwpoortse gemeenteraad keurde donderdagavond op een drafje het budget voor 2019 goed. “Een overgangsbudget”, stelde burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). Het was vooral oppositieraadslid Jo Rousseau (Pro) die reageerde. “Dit budget getuigt van een sociale achteruitgang.”

34 miljoen euro ontvangsten en 31 miljoen euro uitgaven: het eerste budget van de nieuwe legislatuur moet een positieve financiële situatie aantonen. “We blijven bovendien onze schuldenlast met 2 miljoen euro afbouwen en moeten geen nieuwe leningen aangaan“, legt een tevreden burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) uit. “En ondanks het realiseren van grote projecten zoals het Westfront en het nieuw zwembad, beschikken we over een spaarpot van 11 miljoen euro.”

Gemeenteraadslid Jo Rousseau (Pro) had donderdagavond tijdens de behandeling van het budget zo zijn bemerkingen. “Ik stel vast dat heel wat zaken geforceerd werden om tot een positief resultaat te komen. Ook Nieuwpoort heeft met veel kansarmoede te kampen en ik vind in deze begroting niet veel terug voor projecten om daaraan tegemoet te komen. De toelage voor het OCMW daalt met 250.000 euro, de subsidies voor de sport- en jeugdverenigingen zakken en ook het budget voor de integratie van senioren in de maatschappij valt weg. Het budget bevat bovendien heel wat foute cijfers en onduidelijkheden. Wat mij eveneens opvalt is dat het voorziene bedrag voor de bouw van een nieuw sport- en jeugdcentrum plots men miljoenen euro is gedaald.”

Volgens burgemeester Geert Vanden Broucke en zijn partijgenoot Kris Vandecasteele zijn er in het budget wel degelijk bedragen opgenomen voor sociale projecten, ook voor de senioren. “De raming voor het sport- en jeugdcentrum is inderdaad aanzienlijk gedaald omdat we bepaalde zaken anders gaan aanpakken en organiseren“, aldus de burgemeester die meteen ook bevestigde dat het de bedoeling is om binnen afzienbare tijd het resterende deel van de zeedijk, ter hoogte van het Hendrikaplein, eindelijk te vernieuwen. De nieuwe badinstallatie zou dan in het verlengde van het plein komen te liggen. De CD&V-meerderheid keurde het budget goed. Pro stemde tegen, Vlaams Belang en N-VA onthielden zich.

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier