Oppositie N-VA Koksijde Vooruit stapt op in gemeenteraad

© MVQ
Redactie KW

Nadat er in de Koksijdse gemeenteraad dinsdagavond 22 agendapunten waren behandeld, zorgde burgemeester Marc Vanden Bussche voor grote hilariteit. Hij kondigde aan dat de extra agendapunten zouden uitgesteld worden omdat de oppositie ‘een spelletje speelde’. De overige agendapunten stonden al op de agenda van een vorige gemeenteraad.

Gemeenteraadslid Elwin Van Herck (Koksijde Vooruit) kon zijn oren niet geloven en zei verbolgen: “Dit is gewoon onzin, burgemeester. We hebben een aantal zaken opnieuw toegevoegd omdat we er constructieve punten aan toegevoegd hebben, en sommige vragen zijn niet eerder gesteld. Dit is ongehoord, een slag onder de gordel. We hebben deze agendapunten op tijd geagendeerd en dat is goedgekeurd.”

Gemeenteraadslid Sander Loones (N-VA) trad Elwin meteen bij: “We doen een aantal constructieve suggesties, en wij mogen toch wel debat voeren via vragen. Tegen wat u nu doet, zullen wij een klacht indienen en die zullen wij winnen. Het is een democratisch recht van gemeenteraadsleden dat zij hun job mogen doen. Als dit hier de nieuwe stijl is. Als u het niet eens bent met onze voorstellen, stem ze dan weg, maar u kunt niet ons stemrecht afnemen.

Artikel 17

Daarop repliceerde burgemeester Marc Vanden Bussche: “Ik baseer mij op artikel 17 van het huishoudelijk reglement”, maar Sander Loones onderbrak hem. “Ik lees u artikel 17 voor, burgemeester”, zei hij. “Er staat: het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden.”

De burgemeester weerlegde het argument: “Elk punt kan worden uitgesteld. Jullie zullen moeten leren aanvaarden dat de meerderheid de standpunten bepaalt. Ik stel voor dat we deze agendapunten uitstellen en de werkwijze in de gemeenteraadscommissie te bespreken.”

Ook schepen Dirk Dawyndt bemoeide zich in de discussie: “Gaan jullie er een ‘zottenkot’ van maken? Jullie gooien ineens 16 extra punten op de agenda weg! De dagorde moet rustig kunnen worden voorbereid. Wij stellen gewoon de manier van werken aan de kaak.”

Sander Loones tikte ook Dirk Dawyndt op de vingers: “In het Huishoudelijk Reglement staat dat de agendapunten acht dagen voor de gemeenteraad moeten worden overgemaakt en dat de oppositie minstens vijf dagen voor de gemeenteraad nog een aantal zaken op de agenda kan zetten. Dat zijn de regels van het politieke spel. We hebben toch geen complexe zaken op de agenda gezet, maar vooral constructieve punten. U beslist hier dus waarover er gesproken wordt. Hiermee ontneemt u het spreekrecht van zo goed als 50 procent van de Koksijdenaars.”

Gemeenteraadslid Suze Bogaerts (Koksijde Vooruit) reageerde: “Ik vind dit enorm schokkend. Als u de agendapunten niet wilt bespreken, dan had u ze ook kunnen weigeren. Dit geeft mij het gevoel dat u als burgemeester alles alleen beslist.

Klacht neerleggen

Daarop stonden alle gemeenteraadsleden van de twee oppositiepartijen recht en verlieten de zitting stilzwijgend. Maar de meerderheid zette de gemeenteraad onverstoord verder en liet alle volgende agendapunten verdagen, hoewel er in de wandelgangen werd beweerd dat dit tegen de regels indruist, want er zou twee derde van de gemeenteraadsleden aanwezig moeten zijn om de gemeenteraad te laten plaatsvinden.

Kort daarna postte Sander Loones een Facebook-bericht over ‘Democratie’ in Koksijde (zie hieronder):”Ongezien. Burgemeester Marc Vanden Bussche maakt de oppositie monddood… De coalitie van Open VLD, CD&V en Sp.a vertegenwoordigt samen 50,1% van de kiezers van Koksijde-Oostduinkerke. En waant zich daarmee almachtig…” Sander bevestigde dat N-VA een klacht zou neerleggen bij gouverneur Decaluwe.

Sander Looneshttps://www.facebook.com/SanderLoonesNVA/https://www.facebook.comFacebook1

Met de groeten van OpenVLD, CD&V en sp.a 😳

Geplaatst door Sander Loones op Dinsdag 26 maart 2019

rich1.0https://www.facebook.com/SanderLoonesNVA/posts/1629351973864359552

Reactie Koksijde Vooruit: “We zijn nog geen twee gemeenteraden ver of de oppositie (Koksijde Vooruit en N-VA) moet de snoeiharde politieke daad stellen om de zitting te verlaten. Opnieuw zien we een regelrechte aanfluiting van goed bestuur. De huidige meerderheid heeft het over de laatste 24 jaar afgeleerd om rekening te houden met de oppositie en dus de stem van de andersdenkende inwoner van Koksijde en ondermijnt, uit zelfgenoegzaamheid, de elementaire democratische waarden van inspraak en medezeggenschap. De meerderheid deed zelfs de moeite niet om de vragen en voorstellen te aanhoren. Deze houding noopte beide oppositiepartijen, ondanks de hevige pleidooien om de democratische waarden in acht te nemen, de gemeenteraad te verlaten daar de coalitie onbewogen vasthield aan haar eigen gelijk. Na de gemeenteraad van 18/12/18 heeft Koksijde Vooruit al een klacht ingediend bij de Gouverneur over deze dictatoriale manier van handelen van de meerderheid. Hij gaf Koksijde Vooruit gelijk wat betreft klacht inzake het aantal gemeenteraden in 2018. Vanavond werd het fundamentele ‘freedom of speech’-principe staalhard van tafel geveegd en rest ons als burgerpartij geen andere keuze dan klacht in te dienen bij de gouverneur om deze gang van zaken aan de kaak te stellen.”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier