Oppositie in Kortrijk heeft veel vraagtekens over budget voor 2015

Maandag vond in Kortrijk de gemeenteraad over het budget 2015 plaats. De oppositie trok fel ven leer, de meerderheid beet van zich af.

CD&V bleef zich vragen stellen over het budget 2015 waarover het stelde dat slechts 10 procent van de begroting duidelijk vermeld stond. “Hoe kan iemand verdedigen dat er financieel goed wordt bestuurd?” aldus raadslid en gewezen schepen van Financiën Alain Cnudde. “Het meerjarenplan is een lachertje, we krijgen gewoon enkele bedragen die telkens worden aangepast om eind 2019 toch maar positief uit te komen. In plaats van de cijfers aan te passen zouden jullie beter de feiten aanpassen, de tering naar de nering zetten.”

Realisaties

Ook Groen-raadslid Matti Vandemaele had veel kritiek. “Ik zie een stad die haar eigen raadsleden de mist in stuurt, zonder gps. Ik zie een stad die haar eigen klimaatambities niet zal halen. Ik doe hier wel een belofte: Groen zal in 2018 uw beleid niet afrekenen op uw aankondigingen, maar op uw realisaties.” Maarten Seynaeve (onafhankelijke) schaarde zich bij zijn beide collega-oppositieleden en vroeg nog wat details op.

Kelly Detavernier. (GF)

Daarna was het aan de fractieleiders van de meerderheid om weerwerk te bieden. Eline Brugman (Open VLD) had het over de 100 werken van Open VLD, waarvan er 35 al gerealiseerd zijn en 29 in uitvoering zijn. “Nog eens 29 zijn al gepland. We beslisten om de resterende 7 niet uit te voeren.” Axel Weydts (SP.A) stelde dan weer dat het stadsbestuur zeker op de goede weg is om het Plan Nieuw Kortrijk te realiseren. “Sinds Kortrijk Spreekt wordt participatie hier echt serieus genomen. Kortrijk als fietsstad en als klimaatstad: we zijn op de goede weg. Ook het gevecht tegen de armoede gaan we aan met het armoedebestrijdingsplan.”

Méér informatie

De tussenkomst van Kelly Detavernier viel het meeste op. “Ik had op papier een en ander voorbereid, maar laat me ook meteen reageren op een aantal tussenkomsten van de oppositie. Jullie klagen de leegstand aan. Wel: met Kortrijk Zaait greep de schepen van Ondernemen in en blijkt dit initiatief na 10 maanden een succes. Sport en evenementen: we doen met een kleiner budget veel meer. En er is eindelijk een kerstmarkt op de Grote Markt. Ook Kortrijk Weide, zonder politiekantoor, is volop in ontwikkeling, is trouwens iets unieks. En de opmerking dat het stadsbestuur te weinig info geeft, is onterecht: wij geven méér info dan dat het BBC voorschrijft.” (AXV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.