Oppositie hekelt belastingsverhoging: “Enkel op kap van tweeverdieners”

Geert Veldeman (Nieuw Kuurne). © OV
Olaf Verhaeghe

Als het van raadslid Geert Veldeman (Nieuw Kuurne) afhangt, trekt de gemeente Kuurne de komende jaren beter mensen met een hoog inkomen aan. “In de ideale wereld komen er geen belastingen bij, maar met deze maatregel worden bijna uitsluitend tweeverdieners geraakt”, stelt hij.

Donderdagavond stond de behandeling van het meerjarenplan 2020-2025 op de agende van de gemeenteraad van Kuurne. Dat oppositiepartijen Nieuw Kuurne en Open VLD niet akkoord gaan met de lichte stijging van de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting komt niet echt als een verrassing. “Wij kunnen dat niet aanvaarden, zeker niet omdat deze maatregel enkel tweeverdieners viseert”, aldus Geert Veldeman, fractieleider van Nieuw Kuurne. “Jongeren, gepensioneerden, maar ook alleenstaanden en mensen met een uitkering lijken ons te ontsnappen.”

Hoger inkomen

Om de financiële situatie te verbeteren, heeft raadslid Veldeman een passende oplossing. “We moeten als gemeente personen en gezinnen met een hoger inkomen aantrekken om zo de gemeenschappelijke kost draagbaar te houden. In Deerlijk bijvoorbeeld ligt het gemiddeld inkomen op jaarbasis bijna 7 procent hoger. Je kan bijvoorbeeld het type bebouwing aanpassen. In de nabije toekomst wordt Kuurne verder volgebouwd met sociale woningen. Die huidige bouwwoede zal mensen met een hoger inkomen, die meer bijdragen aan de maatschappij, niet lokken. Het gevaar dreigt dat we op termijn een sociale voorstad worden van Kortrijk.”

Die stelling lokte heel wat reacties uit bij collega-raadsleden. Schepen Francis Watteeuw (SP.A) kreeg het eventjes op zijn heupen en kwam verongelijkt tussen. “U zegt dus dat in Kuurne heel wat mensen niet bijdragen aan de gemeenschap. Dat zijn zware woorden.” “Begrijp mij niet verkeerd”, reageerde raadslid Veldeman. “Het is een goede zaak dat mensen met een uitkering, alleenstaanden of gepensioneerden de belastingsverhoging minder voelen. Ik heb wel degelijk respect voor mensen die het minder goed hebben. Er horen eigenlijk simpelweg geen belastingen bij te komen. Ik zeg alleen dat we erover moeten waken dat de modale tweeverdiener niet de dupe wordt.”

Het Marktplein in Kuurne. In het meerjarenplan is een grootse centrumvernieuwing voorzien.
Het Marktplein in Kuurne. In het meerjarenplan is een grootse centrumvernieuwing voorzien.© OV

Onrealistische droom

Ook Open VLD-raadslid Rik Bouckaert kwam kort terug op de belastingsverhoging. “Uiteraard zijn wij geen voorstander, we zijn tenslotte liberalen. Maar het moet me toch van het hart dat het eerder gecommuniceerde bedrag van 25 euro per gezin extra volgens ons niet klopt. Het gaat om net geen 40 euro per belastingbetaler, 80 euro voor een modaal gezin dus. De belastingen gaan bovendien omhoog voor een onrealistische droom. Hier bedriegen we de burger voor een stuk en dat vinden wij als Open VLD niet correct. We zullen zien of de bouw van de nieuwe school in 2022 effectief kan starten. Kuurne droomt, het klinkt mooi. Maar we moeten ook Kuurne realist zijn. Laat ons in 2024 de evaluatie maken.”

“Niemand roept ‘hoera, hoera'”

Schepen van Financiën Jan Deprez (CD&V) gaf net als de verschillende fractieleiders aan dat de verhoging van de belastingen een noodzakelijk kwaad is. “Ik denk niet dat er iemand van de meerderheid hier ‘hoera, hoera’ zit te roepen, integendeel. We beseffen dat dit een heel ambitieus plan is, maar het is een plan dat we allemaal onderschrijven. Met de centrumvernieuwing en de bouw van de nieuwe gemeenteschool hebben we twee strategische projecten die alle doelgroepen, elke Kuurnenaar aanbelangen. Dat gezinnen waarvan twee mensen gaan werken, meer bijdragen, is normaal. Ook dat is een onderdeel van sociaal beleid.”

Burgemeester Francis Benoit (CD&V) wees als laatste op ieders verantwoordelijkheid de komende jaren. Zowel van de gemeentelijke diensten, de politiek als de burgers. “Voor of tegen zijn, is gemakkelijk, maar ik denk dat we vooral gedurfde keuzes maken. Het is goed dat jullie als oppositie kritiek hebben en die ook uiten, maar ik wil toch vragen dat u ook durft zeggen mee te willen werken aan het waarmaken van onze ambitie. Uiteindelijk zitten we hier allemaal voor hetzelfde doel: Kuurne beter, mooier, aangenamer, leefbaarder maken. De stilzwijgende meerderheid van de inwoners beseft dat het hier al goed wonen is. Dat willen we de komende jaren nog versterken. Elke euro die we investeren, doen we heel bewust. En met deze plannen halen we op termijn méér uit die euro.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.