Oppositie Diksmuide in hoger beroep tegen uitspraak Raad voor Verkiezingsbetwistingen

N-VA-voorzitter Koen Coupillie. © MVDP
Redactie KW

N-VA en Groen Diksmuide beslisten maandagavond om zich aan te sluiten bij S.pa-Open om in hoger beroep te gaan bij de Raad van State nadat de Raad voor Verkiezingsbetwistingen hun klacht tegen de benoeming van kandidaat-schepenen had verworpen.

N-VA-voorzitter Koen Coupillie reageert: “De uitspraak van de Raad voor Verkiezingsbetwisting verbaasde N-VA Diksmuide. Hoe meer documenten tijdens het proces naar boven kwamen, hoe meer de hebberigheid van de drie samenzweerders bij de verdeling van de buit is gebleken. Eigenlijk moeten we blij zijn dat dit heeft geleid tot het openbaar worden van deze documenten.”

“Ofwel trekt de Raad van State in dit belangrijke dossier een ander besluit en zal Diksmuide de volgende jaren niet worden geleid door personen die de democratische spelregels aan hun laars lapten. Ofwel blijft de conclusie dezelfde en dan zullen voorakkoorden en het tekenen van voordrachten voor de verkiezingen geen enkele waarde meer hebben. Ook dit lijkt ons een stap vooruit in de democratisering van het lokaal niveau.”

GROEN Diksmuide onderneemt verdere stappen

Groen sluit zich dus aan bij het beroep. Voorzitter Gert Maertens: “Groen was van oordeel dat de Raad voor Verkiezingsbetwistingen uitspraak kon doen of er al dan niet fouten gemaakt zijn in dit dossier. De uitspraak betekent niet dat we ermee akkoord gaan. Door de kantjes van het wettelijke eraf te lopen gaven de betrokken gemeenteraadsleden een verkeerd signaal aan de Diksmuidelingen. De uitspraak zet ook de weg open om in de toekomst verder aan achterkamertjespolitiek te doen. Gemeenteraadsleden hebben een voorbeeldfunctie en dienen zich aan de wet te houden.”

“We betreuren dat de Raad voor Verkiezingsbetwisting de klacht heeft verworpen en nemen daarom verdere stappen samen met de SP.a en N-VA. Maar het is de bedoeling dat we ons met Groen volop willen inzetten voor de toekomst van Diksmuide op een constructieve oppositie.”

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier