Oppositie dient klacht in tegen Escolys bij gouverneur

Burgemeester Gino Devogelaere spreekt over pesterijen van de oppositie. © XC
Redactie KW

De Escolys-soap schrijft een nieuw hoofdstuk in het script. Deze week dienden de oppositieleden uit Anzegem een klacht in tegen het bedrijvencomplex Escolys dat de gemeente aankocht. In de oude weverij in Ingooigem zou een nieuw gemeentehuis en tal van gemeentediensten komen, maar de oppositie ging deze week stevig op de rem staan.

Het is een bijzonder grote investering zeker voor een gemeente als Anzegem. En laat net daar het schoentje wringen voor de oppositie. Zowat elke gemeenteraad diende de oppositie al vragen in over het project. Al sinds 19 december 2018, toen de gemeente de plannen bekend maakte, bood de oppositie tegenstand. Toen vooral omdat het geld van de restauratie van de kerk zou aangewend worden voor de aankoop van het bedrijventerrein.

Ondertussen zitten we al een fase verder, is de aankoop al besproken, het compromis is getekend. Ook de kerk zal gerestaureerd worden, zij het gedeeltelijk. De gemeente Anzegem moet nu een inhoudelijk en financieel plan opmaken voor de site en daar loopt het deze keer spaak.

“Schijnheilig”

Burgemeester Gino Devogelaere (SAMEN één) is er het hart van in: “Nu wordt het wel heel erg. Deze week hebben we nog een rondleiding georganiseerd voor het personeel. We hebben hen gevraagd wie het project genegen is en we kregen een fiat van 82% van de mensen. Ook de oppositie was toen aanwezig om mee taart te eten, goed wetende dat ze een klacht hadden ingediend. Ik vind het schijnheilig”.

De gouverneur zal de klacht nu bekijken, maar dat zorgt er wel voor dat het hele project drie maanden een halt wordt toegeroepen. Op 15 december zou het bedrijf volledig opgeruimd zijn en op 20 december zou de sleutel overhandigd worden. Midden januari zou de gemeente de betaling uitvoeren.

“Ze houden nu alles tegen, maar we gaan de moed niet verliezen, we zijn de pesterijen gewoon. Zo gaat het er hier blijkbaar aan toe in Anzegem. Als ik op de burgemeestersconferentie eens vertel hoe het er hier aan toe gaat dan vallen de monden open. De andere burgemeesters geloven me zelfs niet”, vertelt de burgemeester ontdaan. “Wat moet mijnheer Depraetere, de eigenaar van het bedrijf Escolys, wel niet denken. De compromis was getekend. Nu zal de gouverneur zijn zege moeten geven over het project. We hopen dat het antwoord positief zal zijn zoals dat van Vlaanderen dat we reeds ontvangen hebben”, vult hij aan.

“We begrijpen het niet, het is pure stemmingmakerij. We blijven er meer dan overtuigd van dat dit de juiste zaak is. Ik denk dat het echt sabotage”, klinkt het bij Johan Delrue schepen van Fincanciën (SAMEN één).

Tekort aan industriegrond

De oppositie meent dat het bedrijvencomplex van Escolys met een oppervlakte van meer dan 2,5 hectare, naar de industrie terug moet gaan. Er is immers in Anzegem een tekort aan industriegrond. “Met zo’n politiek wil geen enkel bedrijf zich hier nog vestigen. Ze mogen maar tussen 8 en 17 uur lawaai maken, het mag niet stinken, er mag geen verkeer zijn. Gelijk wat we zullen beslissen het zal nooit goed zijn. Dat is heel erg jammer. We zouden zelfs een werkgroep maken mét twee oppositieleden om samen aan het project te werken. Daar is nu geen sprake meer van. We worden langs alle kanten tegengewerkt. We staan er mee op en gaan ermee slapen, ik laat er mijn slaap voor, dat mag geweten zin”, klinkt het nog bij de burgervader.

De aanleiding van de klacht zat in de afgelopen gemeenteraad van 8 oktober. “Er is in Anzegem een ambtenaar en architect van het Vlaams Ministerie langsgekomen. Die man vertelde dat de plannen van Escolys mogen doorgaan, maar dat er eerst een State Of The Art moet aangemaakt worden. Dat is een plan van aanpak waarin staat wat de gemeente zal doen en hoe dat gefinancierd zal worden”, vertelt Eddy Recour van oppositiepartij CD&V-Eendracht.

Tijdens de gemeenteraad kon volgens Recour schepen Johan Delrue (SAMEN één) geen concreet plan voorleggen noch een financiering. “Hij vertelde ons dat het wel goed zou komen en dat we ons geen zorgen moesten maken. Het enige wat ik dus kon doen was een klacht indienen bij de gouverneur. Die heeft de klacht in goede orde ontvangen en heeft het college alvast de opdracht gegeven documenten voor te leggen. Het gaat hier zeker niet over pesterijen, de gemeente moet gewoon de wet naleven. Als het ministerie vraag een plan voor te leggen en dat kunnen ze niet, dan zit er niets anders op”, klinkt het bij het oppositielid. “We kunnen de plannen natuurlijk nog niet voorleggen, we zijn nog maar net gestart. We hebben er 4 of 5 jaar voor gekregen van het ministerie. In samenspraak met de intercommuncale ‘Leiedal’ werken wij hieraan. Mijnheer Recour kent het dossier blijkbaar niet zo goed. Zo’n plan is meer dan een stuk papier, we moeten inderdaad een concreet plan voorleggen maar dat neemt meer daar hebben we ook de tijd voor gekregen”, pareert Delrue de beschuldigingen.

Noch Johan Delrue noch Eddy Recour willen zich uitspreken over wat de gouverneur zal beslissen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier