Opnieuw wisselmeerderheid van SP.A en CD&V in project collegesite in Tielt

Jos Remaut

Dit keer ging het over de timing voor de grote informatie- en consultatieronde die men wil houden rond het project collegesite. Een amendement van Vincent Byttebier (CD&V) om die pas in september te laten starten in plaats van nu meteen in juli, werd uiteindelijk aangenomen, nadat de zitting twee keer was geschorst.

Dinsdag heeft het Tieltse schepencollege het gunningsbesluit, ten voordele van THV Kortrrijkstraat, effectief ingetrokken nadat het twee weken geleden door provinciegouverneur Carl Decaluwé was geschorst. Het traject moet dus worden overgedaan, waarbij het stadsbestuur nu kiest om eerst een ruime inspraak- en consultatieronde te organiseren, zowel bij de adviesraden, de betrokken partners als de ruime bevolking.

Schepen Veerle Vervaeke (N-VA/Open VLD) had hiervoor een time table uitgewerkt, maar die viel niet in goeie aarde bij de oppositie : Vincent Byttebier (CD&V) vindt het niet kunnen dat de consultatierondes zouden plaatsvinden in de vakantiemaanden juli en augustus, omdat er dan veel mensen niet aanwezig zouden kunnen zijn en er volgens hem dus zeker geen breed draagvlak zou zijn. In zijn alternatief voorstel voorzag hij ook een periode van absolute sereniteit tussen 1 en 14 oktober, de dag van de verkiezingen.

Schepen Vervaeke probeerde nog te argumenteren dat de voorgestelde timing eigenlijk maar begindata bevat en dat de vergaderingen sowieso zullen worden gepind op data waarop het voor de betrokkenen past, maar CD&V wou van geen liefde weten en eiste de stemming voor haar amendement.

Waarop SP.A de schorsing van de zitting vroeg om het voorstel van CD&V te bestuderen. Een schorsing die al snel uitliep tot een half uur, het werd duidelijk dat er achter de schermen meer aan de hand was.

Bij de herneming bleek dat de schorsingstijd vooral was gebruikt om een compromis te vinden tussen de diverse partijen. Nieuw hierin was dat er tot september niks zou gebeuren, en dat tegelijk met de start van de consultatie van de adviesraden begin september ook de gemeenteraad bijeen zou komen als redactieraad voor een website waarop het project zal worden voorgesteld naar de brede bevolking toe. Maar ook dat hield niet lang stand, want het gepalaver over die vergaderagenda begon helemaal opnieuw. Cruciaal hierin voor CD&V is het moment waarop de website met de plannen online gaat : “Wij willen niet dat dit gebeurt vooraleer alle adviezen er kunnen in opgenomen worden”, aldus Vincent Byttebier, die ook absoluut zekerheid wou over een periode van sereniteit tussen 1 en 14 oktober, de dag van de verkiezingen.

Simon Bekaert (SP.A) probeerde uit de impasse te geraken met een tussenvoorstel : de consultatierondes starten op 1 september, en begin september met de gemeenteraad ook samenkomen als redactieraad voor de lancering van de website voor de bevolking, waarop enkel de content kan komen die gedragen is door die redactieraad. Adviezen van de diverse raden en instanties zouden dan kunnen worden ingevoegd naarmate ze beschikbaar zijn. Een algemene consultatieronde voor de bevolking zou er dan pas na de verkiezingen komen.

Maar ook dat zinde de CD&V niet echt, ze bleef vinden dat de website maar live kan gaan als alle adviezen beschikbaar zijn. Simon Bekaert bleef wel vinden dat de bevolking toch recht heeft op informatie en dat er dus niet op álles gewacht hoeft te worden om die informatie al beschikbaar te stellen. Al kan dat volgens hem ook door gewoon de plannen voor de burger ter inzage te leggen in het stadhuis. Uiteindelijk stelde hij voor om te stemmen over zijn voorstel. CD&V was echter nog helemaal niet overtuigd. Daarenboven wilde ze dat op de website enkel content zou kunnen komen waarover op de redactieraad unanimiteit was (in het inderhaast afgesproken compromisvoorstel tijdens de schorsing was sprake van minstens twee fracties die niet akkoord moeten zijn vooraleer de content niet kan doorgaan naar de site). Dit bleek echter een brug te ver. CD&V vroeg dan maar een schorsing om haar standpunt te kunnen bepalen over het voorstel-Bekaert.

Die schorsing duurde wat minder lang, maar bij de herneming vond voorzitter Els De Rammelaere het toch stilaan welletjes : “Beste mensen we zijn hier nu al meer dan een uur mee bezig, en dit gewoon voor een agendaplanning. Laat ons dit punt misschien vanavond van de dagorde afvoeren….” Het waren woorden in de wind, want een strijdbare Vincent Byttebier liet verstaan dat CD&V het tussenvoorstel van Simon Bekaert niet kon steunen en dus de stemming eiste voor haar eigen amendement.

CD&V wou dus echt wel het onderste uit de kan, en wie dacht dat ze het deksel op de neus zouden krijgen, kwam helemaal bedrogen uit, want vrij verrassend stemde Simon Bekaert…. ja voor het CD&V-amendement. Zijn partijgenoten volgen hem en dus was het bij wisselmeerderheid aangenomen !

Waardoor het communicatietraject rond het project collegesite er als volgt zal uitzien :

– in september : toelichting aan de Gecoro, de gemeenteraadscommissies, de politieke fracties, de stads- en OCMW-administratie en de diverse adviesraden

– in oktober : verwerking van de adviezen en opmerkingen van de de adviesraden

– in november : lancering van de website www.collegesite.be, met mogelijkheid tot interactie van de burger. Tegelijk ook het volledige dossier ter inzage leggen op de stedelijke technische dienst en opstart van de brede consultatieronde met alle betrokkenen en de brede bevolking.

Schepen Veerle Vervaeke moet dus alweer in het zand bijten. Op de sociale media en in een middernachtelijke persreactie laat ze haar ontgoocheling de vrije loop. “De SP.A is onbetrouwbaar en doet de ene woordbreuk na de andere. Men durft het project niet voor te stellen aan het publiek en de burger en zeker niet voor de stembusgang.”

Dat laatste wordt door Simon Bekaert alvast ontkend : “Wat ons betreft, mag het dossier,ik herhaal het, gerust ter inzage van de burger gelegd worden op de technische dienst van het stadhuis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier