Opnieuw marathonzitting op gemeenteraad in Zonnebeke

Voorzitter Thijs D'Alleine. © a-NVZ
Redactie KW

Het was al over middernacht toen de agenda van het OCMW moest aangevat worden. De gemeenteraad werd definitief afgesloten na 1 uur. Dan hadden een drietal raadsleden de zitting al verlaten.

Om de raadzittingen niet zo lang meer te laten uitlopen, werd beslist om voortaan te starten met de agenda van het OCMW. De eigenlijke raadszitting begon zoals traditiegetrouw niet met de goedkeuring van de vorige zitting. Raadslid Luk Hoflack (InSamenSpraak) vroeg hoe dit kwam. Voorzitter Thijs D’Alleine antwoordde dat het van de agenda werd gehaald en dat dit wettelijk kon. “Als er geen opmerkingen zijn, wordt verondersteld dat alles goedgekeurd is. In de vorige gemeenteraad werd gevraagd om de deontologische commissie samen te roepen. De commissie werd samengesteld met een lid van elke politieke fractie met Koen Descheemaeker (N-VA) als voorzitter. Het verslag werd door alle leden van de commissie goedgekeurd”, aldus de voorzitter.

“We hebben echt grondig gewerkt en kwamen tot de vaststelling dat er fouten zijn gebeurd. Partijpolitieke teksten mogen niet door de gemeente verstuurd worden. De schepen van communicatie is in de fout gegaan door dit te vragen aan een ambtenaar. Er is hier duidelijk sprake van normvervaging en de commissie wil dit vermijden naar de toekomst toe. Nu is er willekeur en de beslissing werd overgelaten aan een ambtenaar met als argument ‘ze heeft een diploma’. Dit kan echter niet. De commissie was verrast door de houding van de burgemeester die tijdens zijn verschijning geen medewerking verleende. We spreken voor beiden geen blaam uit, maar we hopen dat de boodschap aangekomen is.”

Schepen Ingrid Vandepitte (#Team8980) antwoordde dat bepaalde zaken niet in het verslag stonden. “Het is een verhaal van mug en olifant. Het kon op een hoffelijke manier zijn opgelost. Respectvolle omgang met elkaar is hier aan de orde.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier