Opmerkelijk voorstel: verduiningsproject moet onaantrekkelijke skyline Zeebrugge wegwerken

Redactie KW

De Blankenbergse Open VLD-schepenen Philip Konings en Patrick De Klerck komen met een opmerkelijk voorstel voor de dag: door tussen Blankenberge en Zeebrugge bijkomend duingebied aan te leggen, willen ze een visuele buffer vormen tegen de Zeebrugse haveninfrastructuur en in één trek door ook een groot stuk natuurrecreatie bij creëren. “En, aanvullend op de harde kustverdediging zoals de stormmuur rond de jachthaven, is dit ook een vorm van zachte zeewering waarmee we de kust nog extra kunnen beschermen tegen zware stormen. Dit is dus een dubbele win-win”, klinkt het.

Met hun ‘verduiningsproject’ zien de twee kustpolitici nieuwe ontwikkelingskansen voor toerisme en recreatie. “Het gebied sluit immers naadloos aan op het Zeebos, de Fonteintjes en de toekomstige ecogolf. Een breder strand ten oosten van de O’Neill Beachclub, zal ook meer ruimte bieden voor watersportactiviteiten en evenementen”, zegt De Klerck, schepen en ruimtelijk planner.

Zijn collega Philip Konings is kustmorfoloog. “Deze kuststrook zandt van nature al aan en is dus bijzonder geschikt voor gestimuleerde duinvorming. We hoeven de natuurlijke evolutie alleen maar wat bij te sturen om het zand, dat door wind en stromingen wordt aangevoerd, op de juiste plaats te laten accumuleren. Ook het zand uit de vaargeul van de jachthaven die elk jaar toch uitgebaggerd moet worden, kan hiervoor gebruikt worden”, klinkt het. Die versnelde duingroei zou volgens Konings al in een paar jaar tijd het gewenste resultaat kunnen opleveren.

“De spontane duinvorming op het strand van Zeebrugge, dat sinds de zeewaartse havenuitbouw enorm verbreed is nabij de havendam, bevestigt dit. Dat proces van verzanding breidt zichtbaar uit richting Blankenberge, en het biedt dus heel wat opportuniteiten om die strandvlakte te ‘verduinen’. Bredere duinen zouden bovendien de visueel onaantrekkelijke skyline van de Zeebrugse haven aan het zicht onttrekken.” De schepenen willen nu met hun voorstel inhaken op het Kustveiligheidsplan en het project ‘Vlaamse Baaien’ dat een toekomstvisie uitzet voor de Belgische kust. “We zullen met de provincie en Vlaanderen moeten samenzitten. Maar iedereen is hierbij gebaat”, zeggen ze.

(WKH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier