Open VLD wil rotondes in Poperinge opwaarderen

Gemeenteraadslid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) bij de rotonde aan de Abeelseweg. © foto MD
Redactie KW

De Poperingse fractie van Open VLD vroeg het stadsbestuur om werk te maken van een rotondeplan. “De rondpunten op de toegangswegen zorgen voor een triest welkom in onze stad”, weet Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD). Schepen Loes Vandromme (CD&V) beloofde beterschap voor het kunstwerk aan de Abeelseweg. Haar partijgenoot en schepen Ben Desmyter wees Agentschap Wegen en Verkeer voor het groenonderhoud.

De vraag van Open VLD betrof in eerste instantie de rotonde ter hoogte van de Abeelseweg (de vier roestige platen aan de Aldi, red.). “Al in 2017 was het kunstwerk op die rotonde door houtrot aangetast en brachten we dit op de gemeenteraad. Toen antwoordde burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) dat de afwerking in de komende maanden zou gebeuren. In maart 2018 kwam onze fractie hierop terug. Toen gaf schepen Loes Vandromme (CD&V) aan ermee bezig te zijn. Op vandaag is men hier blijkbaar nog steeds mee bezig?”, aldus Sabien Lahaye-Battheu.

Povere aanblik

“Niet alleen deze rotonde, maar alle rondpunten vormen de eerste aanblik voor mensen die onze stad binnenrijden. Op vandaag, het moet gezegd, is de aanblik ervan pover en onverzorgd. Zo ligt de rotonde aan de Reningelstseweg er heel kaal bij. En ik weet het, u zal zeggen dat er een omschakeling lopend is van eenjarige planten naar meer vaste planten en dit gekoppeld aan het pesticidenvrij onkruidbeheer en de bijvriendelijkheid. En u zal zeggen dat er in het meerjarenplan gefocust wordt op een mooie en verzorgde leefomgeving en dat hier werk van gemaakt wordt.”

“Maar de aankleding van een rotonde vraagt een specifieke aanpak. Wij dringen er dan ook op aan dat er dringend een ‘rotondeplan’ komt met oplijsting van de rondpunten, en een voorstel van aankleding. Die aankleding is bij voorkeur een combinatie van onderhoudsvriendelijke hagen en een kunstwerk. Voor die kunstwerken kan gekozen worden voor streekeigen zaken, die uitgewerkt worden door plaatselijke kunstenaars”, zei Sabien Lahaye-Battheu.

“Roest is de bedoeling”

Schepen Loes Vandromme stelde dat de platen op de rotonde aan de Aldi er roestig uit zien, maar dat dit ook de bedoeling is. “Die platen zijn gemaakt uit cortenstaal, en het was de bedoeling dat we die zouden laten roesten. Op die platen waren houten kunstwerken aangebracht. Maar in 2018 waren die verweerd en moesten ze weggehaald worden. Ze werden vorig jaar vervangen door brons en harslijm, maar op de duur vertoonden die kleine haarscheurtjes. In de komende maand maart wordt gewerkt met een nieuw procedé, het komt dus in orde”, zei de schepen.

Schepen Ben Desmyter (CD&V) merkte op dat het onderhoud en groenbeheer van de rotondes in handen is van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Zij hebben al twee jaar nagelaten om onderhoud uit te voeren. Onze stedelijke groendienst nam dan maar die taken over. Zij zaaiden bloemenweiden in op de rotondes, maar die werden door AWV weggemaaid. Eerstdaags zullen we eens samen zitten met AWV om de zaken te bespreken”, besloot de schepen.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier