Open VLD wil ‘MOBIT’ fietsdeelsysteem naar Brugge halen

© BELGA
Redactie KW

Mobit, een Belgische start-up heeft een uniek, gebruiksvriendelijk en innoverend fietsdeelconcept. Via de website www.mobit.eu kunnen mensen zich registreren om deel te nemen of op de hoogte te blijven. Dit wil Mercedes Van Volcem naar de provinciehoofdstad halen.

Onze steden staan voor mobiliteitsuitdagingen en plaatsgebrek. Slimme applicaties kunnen ervoor zorgen dat iedereen in de toekomst mobiel blijft op de manier die het best bij hem past, duidt Van Volcem. Fietsen zonder vaste standplaats worden over de stad gestald. Ze zijn simpel te openen via de smartphone. Zeer gebruiksvriendelijk. Men betaalt achteraf wat men gefietst heeft.

Alles zoveel mogelijk delen

Open Vld Brugge is voorstander om het systeem ook naar Brugge te halen. Het grote voordeel van zulke systemen is dat men niet langer deelfietsen naar vaste stations dient terug te brengen, legt Van Volcem uit. Op die manier dienen we geen openbare ruimte in Brugge op te geven en verhogen we ook het gebruiksgemak. “We zien dat dergelijke systemen voor al in de centra van steden gebruikt worden. Het is niet de bedoeling om grote afstanden te beginnen afleggen, wel om nuttige, snelle en leuke verplaatsingen te maken.”

Het trackingsysteem toont hoeveel kilometers je aflegt, maar ook hoeveel CO je uitgespaard hebt met deze verplaatsing. ‘Dat zijn toffe extra’s, je kan zelf je verbande calorieën zien’, lacht Van Volcem die de app reeds installeerde op haar smartphone, maar helaas nog geen fiets in Brugge vond. Het is belangrijk dat we durven vernieuwen en de nieuwe economie omarmen. ‘Internet of Things’ is te weinig in Brugge. Van Volcem stelt ook vast dat ook het autodelen in de stad moeilijker verloopt dan in andere steden. Elektrische deelauto’s kunnen ook al stuk van tekort aan parkeerplaatsen oplossen. Jonge mensen delen meer en meer een auto. In Gent maken maar liefst 25.000 mensen daar gebruik van. In Brugge is het gebruik te verwaarlozen. Het stadsbestuur kan dit promoten en stimuleren.

Brugge mag niet achteroplopen. Brugge moet ook modern zijn en vernieuwend. Moderne geesten in een historische stad, dat is pas sexy en trekt ook jongeren aan. Teveel jongeren verlaten de stad. Het is mijn droom hen ook ik Brugge te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier