Open VLD scoort het best op landbouwdebat in Oostkamp

In CC De Valkaart in Oostkamp vond er dinsdagavond een landbouwdebat van het Algemeen Boerensyndicaat plaats.

Bart Caron (Groen), Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), Piet Vandermersch (Open VLD), Jurgen Vanlerberghe (SP.A), Rita Gantois (N-VA) en Jan Verfaillie (CD&V) kruisten er de degens omtrent landbouwthema’s: de vraag naar minder regelgeving en administratieve vereenvoudiging, voldoende agrarische ruimte in de toekomst, de keuze tussen schaalvergroting of kleinschalige bedrijven, de visie op het Europese landbouwbeleid na 2015 en de eventuele kansen voor van jonge starters in de landbouwsector.

Bij elk thema kon vanuit het publiek digitaal gestemd worden door. De Open VLD had heel wat volk gemobiliseerd voor deze avond en dat vertaalde zich ook in de resultaten, met Open VLD (40 %) op één, gevolgd door N-VA (29 %), CD&V (13 %), Vlaams Belang (10 %), Groen (5 %) en SP.A (2 %).

SP.A als zwakke broertje

Na het bij wijlen geanimeerde debat wist algemeen ABS-voorzitter Hendrik Vandamme te vertellen dat iedere partij natuurlijk zingt zoals hij gebekt is. “Uit de poll die we voor en na het debat hielden kunnen we afleiden dat Groen en SP.A weinig raakvlakken hebben met de landbouw. Misschien viel de figuur van Jurgen Vanlerberghe (SP.A) ook niet in goede aarde bij de landbouwers omwille van eerdere straffe uitspraken rond de landbouwsector. De vier andere partijen zijn duidelijk partijen waar onze mensen op stemmen. Mensen hebben nood aan duidelijke taal en visie. Dat is gebleken uit deze peiling.”

(PH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.