Open VLD Poperinge: “Pop.pas niet beste systeem voor economische relance”

Fractieleider Bram Meeuw van Open VLD Poperinge. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Op de digitale gemeenteraad van maandag 25 mei nam oppositiepartij Open VLD het economisch relanceplan van het stadsbestuur op de korrel. Fractieleider Bram Meeuw (Open VLD) vond bijvoorbeeld dat de Pop.pas daarvoor niet het beste systeem is. “Het komt over alsof stadsbestuur coronacrisis gebruikt om Pop.pas te herlanceren”, klinkt het.

Het relanceplan van stad Poperinge omvatte onder meer de halvering van de gemeentebelasting en gratis deelname aan de Pop.pas en Pop.kado in 2020 en 2021. Per verkocht Pop.kado in 2020 en 2021 geeft de stad 20% extra waarde. Wie bijvoorbeeld een Pop.kado van 100 euro koopt, krijgt een cadeaubon ter waarde van 120 euro. Elk Poperings gezin krijgt ook een waardebon van 20 euro in de vorm van een Pop.kado.

Oppositiepartij Open VLD heeft toch bedenkingen bij die strategie. “In het relanceplan vinden we drie krachtlijnen terug. Ook voor de Open VLD-fractie is het een evidentie dat in de eerste plaats de lokale economie ondersteund wordt en dat we hiervoor ook de hulp nodig hebben van de consument die lokaal koopt. Echter zijn we niet overtuigd van het feit dat de pop.pas hiervoor het beste systeem is”, meent fractieleider Bram Meeuw.

120 participanten

“Zo vreest onze fractie dat het gebruik van dit systeem heel wat handelaars en consumenten uit zal sluiten. Er wordt gemikt op een 120-tal participanten, terwijl er toch meer handelaars en ondernemers zijn dan dat, ook zal het technologisch gegeven heel wat oudere consumenten afschrikken. Voor sommige handelaars komt het zelfs over dat de coronacrisis gebruikt wordt om de pop.pas, waar al heel wat handelaars uitstapten, te herlanceren.”

Open VLD stelde voor op een simpelere manier te gaan werken. “Er kan bijvoorbeeld een papieren bon met code verdeeld worden bij alle Poperingse gezinnen, deze kan dan ingewisseld worden bij alle handelaars op grondgebied Poperinge en na de vervaldatum van de bonnen of misschien zelfs op een eerder tussentijdstip kan dan een periode georganiseerd worden waar de handelaars hun bonnen kunnen inwisselen bij de stad”, stelde Bram Meeuw voor. “Ook stellen we hierbij voor om na te gaan of er een mogelijkheid is om de bon op te splitsen in twee bonnen van elk 10 euro, waarbij één algemene bon en één bon die specifiek in de horeca gebruikt dient te worden. Dit aangezien de horecasector nog zwaarder getroffen is dan andere sectoren.”

Preventiemateriaal

Open VLD had nog enkele aanvullende voorstellen. “We stelden reeds vorige gemeenteraad voor om een subsidie in te richten voor de handelaars en ondernemers die plots dienen te investeren in preventiemateriaal, deze subsidie kan gerust geplafonneerd worden tot een bepaald bedrag en kan natuurlijk maar een deel van de gefactureerde kosten dekken. Deze subsidie zien we het liefst niet gekoppeld aan een verplicht vijfjarig gebruik van de Pop.pas.”

‘Vooral Pop.kado’

“Bij de voorstelling van het relanceplan hebben we al duidelijk meegegeven waarom we wel gebruik maken van een bestaand systeem in plaats van een nieuw systeem uit te vinden”, antwoordde burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). “De consument is daarbij de kritische factor en het is een vaststelling dat heel wat consumenten vertrouwd zijn met Pop.pas en Pop.kado. Trouwens, het plan draait vooral om Pop.kado en je moet helemaal niets kennen van computers om ermee aan de slag te gaan. Via de tablet van de handelaar in kwestie kan het zelfs op een volledig contactloze manier. U pleit voor een papieren bon, maar dat is precies het omgekeerde. Wie weet wat er met die papieren bon allemaal is gebeurd en door wiens handen die allemaal is gegaan. Dat is net een verhoogd risico op besmetting. Een nieuw systeem zou bovendien voor een pak extra administratie zorgen bij de handelaars.”

Geen verplichtingen

“Geen enkele handelaar heeft ook maar één reden om niet mee te doen”, vervolgde de burgemeester. “Het wordt gratis geleverd en geïnstalleerd. Die venijnige opmerking dat we de coronacrisis zouden gebruiken om de Pop.pas te herlanceren stoot me dan ook tegen de borst. Dat was ten eerste niet nodig en het is ook niet de bedoeling. We hebben duidelijk gezegd dat er geen verdere verplichtingen naar de toekomst toe aan verbonden zijn.”

Wrevel

“We weten dus niet waarom je het zou weigeren? Tenzij er iets anders aan de hand is, maar dan moeten jullie het wel duidelijk zeggen. We hoorden al berichten dat er wat wrevel zou zijn omdat de Pop.kado te veel in één bepaalde zaak zou gebruikt worden. Dan is het spijtig dat we op die manier beginnen te werken. Met een gentlemen’s agreement zouden we dat kunnen oplossen. Soms wordt niet uitgesproken wat het echte struikelblok is”, besloot burgemeester Christof Dejaegher. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier