Open VLD kiest voor wit konijn Kathleen Verhelst: “Begrip voor reactie Mercedes”

Bart Tommelein, Kathleen Verhelst and Vincent Van Quickenborne. © Belga
Redactie KW

Vrijdagvoormiddag raakte bekend dat Mercedes Van Volcem uit Brugge past voor een lijstduwersplaats op de federale lijst van Open VLD. Kathleen Verhelst uit Zedelgem krijgt de plaats waar Van Volcem op rekende. “Ik vind het jammer dat er door de lijstvorming commotie ontstaan is binnen de partij, maar in elk huishouden stormt het weleens.”

“De partij wilde vernieuwing”, zo reageert Kathleen Verhelst uit Zedelgem, de nieuwe nummer 2 op de federale Open VLD-lijst. “En aangezien Open VLD een partij is van ondernemers, hebben ze in mijn richting gekeken om de partij te versterken. Vanzelfsprekend is dit niet in een dag beslist. Vincent en Bart zeiden dat ze iemand nodig hadden zoals mij. Iemand die haar gedacht durft zeggen en altijd blijft wie ze is. Verder zeiden ze ook dat het belangrijk is dat als ik verkozen raak, ik ook mezelf blijf. Over de commotie kan ik kort zijn: ik heb daar zelf niets mee te maken. De beslissing om mij op plaats 2 te zetten komt van Bart en Vincent. Dat de tweede plek eventueel voorbehouden was voor Mercedes Van Volcem, wist ik totaal niet. Ik vind het super jammer van Mercedes, maar het is een emotionele reactie die ik zeker begrijp. Ik ken haar en vind haar ook sympathiek, en ik wil onze goede relatie ook behouden.”

Verhelst verwijst daarmee naar een persbericht dat Mercedes Van Volcem eerder vandaag de wereld instuurde. “Ik ben een nieuwkomer zonder politieke ervaring en ik kan dus enkele positief zijn. Ik vind het jammer dat er door de lijstvorming commotie ontstaan is binnen de partij, maar in elk huishouden stormt het weleens. Wat ik in de politiek wil betekenen? Het verlengde van wat ik in dagelijkse leven doe. Ik sta ook open voor debat. Ik ben geen ondernemer van ‘Ik ben de baas en ik heers’. Ik weet heel goed dat je als ondernemer deel uitmaakt van een team, en dat is ook in de politiek zo.”

Opkomen voor vrouwen

Kathleen Verhelst.
Kathleen Verhelst.© Belga

“De rol van de vrouw in de ondernemerswereld is zeer belangrijk, daar wil ik zeker voor opkomen. Het is belangrijk dat topposities evenredig verdeeld worden. Een evenredige mix zorgt ook effectief voor betere resultaten, daar kan ik als vrouw in de ondernemerswereld zeker over meespreken. Vrouwen moeten echt naar dezelfde waarde geschat worden als mannen. Ik wil ook de jeugdige ondernemers toejuichen. Als je gedreven bent en je hebt een doel maakt dat je gelukkig. In wil dat ook bijdragen in het opleidingsaspect van jonge ondernemers, om hen te steunen.”

“Het klimaat is ook zeer belangrijk. Als vrouw in de bouwsector kan ik hierover meespreken. De meesten huizen van voor 1985 zijn niet voldoende energiezuinig. Het moet voor iedereen betaalbaar zijn om hun huizen te kunnen verbouwen zodat ze energiezuinig zijn. Voor huizen waar verbouwen niet volstaat, en afgooien en terug opbouwen de enige optie is moet de btw van 21 naar 6 procent gaan. Zodat de mensen toegejuicht worden om hun huis te herbouwen en energiezuinig te maken. Op die manier kan je veel nieuwe gronden besparen. Mensen bouwen nu gewoon op een andere locatie, het is ook aan 21%. Op die manier kan er voor 6% op dezelfde plaats teruggebouwd worden. Ik ben zeer blij dat ik nu actief mijn bijdrage kan leveren in de politiek. Ik ben net 50 geworden en dit is een nieuwe vibe in mijn leven waar ik me volledig in zal smijten.” (TR)