“Op de luchthaven heb ik geprotesteerd tegen de ‘muslim ban'”

Pieter-Jan Breyne

In alle uithoeken van de VS zochten en vonden we West-Vlamingen, en we vroegen hen hoe het is om te leven onder president Trump. Bruno Vanzieleghem uit Marke woont sinds 20 jaar in Michigan.

Dit interview maakt deel uit van ons dossier ‘West-Vlamingen in alle staten over Trump’. Je leest alle interviews hier.

Bruno (42) verhuisde twintig jaar geleden naar Ann Arbor in Michigan, om er voor een jaar te studeren aan de University of Michigan. Een jaar studeren werd een paar jaar, dan vond hij er ook een job… “Ik werk momenteel voor het energie-instituut van de University of Michigan, als assistent-directeur operaties. Ik ben alleenstaand en woon in Detroit, waar ik een oud bankgebouw aan het renoveren ben.”

Subsidies worden geschrapt

“Rond mij zie ik alleen maar negatieve veranderingen sinds Trump president is. In het energie-instituut doen we onderzoek naar batterijen die elektrische auto’s goedkoper en veiliger kunnen maken. Sommige overheidssubsidies worden niet langer uitbetaald, hoewel ze contractueel al gestart waren. Fondsen die de bescherming van de Great Lakes moeten garanderen, de grote meren rond Michigan, werden bijna helemaal uit het eerste budgetsvoorstel geschrapt. Detroit heeft een grote immigrantenpopulatie van mensen uit Mexico. Sinds de verkiezing van Trump doet de immigratiepolitie geregeld controles en mensen die hier al jaren wonen zonder officiële papieren maar zonder criminele problemen worden zomaar het land uitgezet. Freedom House, een organisatie die vluchtelingen helpt in Detroit, verloor plotseling al haar overheidshulp. De intrekking van Obamacare is zorgwekkend voor veel van mijn vrienden.”

“De meeste mensen die me niet heel persoonlijk kennen, denken dat ik Amerikaan ben, ik zie dus geen verandering in hoe ze me bekijken. Mijn professionele kennissen en mijn vrienden zijn liberaal tot heel liberaal. Toen de eerste muslim ban werd aangekondigd, heb ik aan een protestactie deelgenomen aan de luchthaven van Detroit. Een emotioneel moment, om de steun te zien van veel Amerikanen die immigranten vanuit alle hoeken van de wereld met open armen ontvangen.

Respect valt weg

“De mensen die Trump steunen, vergissen zich. Het beleid dat hij voorstelt – ‘to make America great again‘ – doet net het tegengestelde. Geen ziekteverzekering, minder regels over vervuiling, minder belastingen voor de rijken, gesloten grenzen, versterking van de politiestaat die vol racistische praktijken zit, geen geloof in klimaatverandering…. Het resultaat is een verlies van respect voor je medemens en je omgeving.”

“Ik aarzel zelf wat om de VS te verlaten, uit angst om het land niet meer binnen te mogen”

“Het klimaat- en energiebeleid heeft een directe invloed op mijn werk. We volgen de uitspraken van Trump en andere Republikeinen op de voet. De directeur van ons instituut en professoren van de universiteit worden vaak gevraagd naar hun mening over de impact van beleidsvoorstellen. De discussies vloeien van het werk door naar het privéleven. Bijna iedereen die ik ken volgt het politieke nieuws van heel dichtbij, vaak met angst in het hart.

Het verkeerde land en de verkeerde kleur

“De VS is een land van enorme contrasten, op sociaal, cultureel en economisch vlak. De verkiezing van Trump maakt duidelijk dat hoewel ik in Michigan en Detroit altijd heel open ben verwelkomd, dat niet overal hetzelfde zou zijn geweest. De VS vóélt vandaag niet alleen minder verwelkomend aan, het land is dat ook effectief. Elke dag valt er wel een artikel te lezen over mensen die problemen hebben om het land binnen te komen, zelfs met het juiste visum. Meestal komen ze van het ‘verkeerde’ land en hebben ze de ‘verkeerde’ kleur. Ik aarzel zelf een beetje om het land te verlaten, hoewel ik de dubbele nationaliteit heb. Maar ik heb geen plannen om terug te keren naar België. Ik weet niet hoe ik er mijn leven weer zou kunnen opstarten na twintig jaar hier. Het bevalt me hier nog steeds, zelfs met de domper van Trump in het Witte Huis.