Oostvleteren krijgt in 2020 buitenschoolse kinderopvang

Slechts twintig inwoners kwam woensdagavond luisteren naar de plannen van het gemeentebestuur. (foto RVL)
Redactie KW

Geen gemeenteraad deze maand, maar wel een info- en inspraakvergadering in het dorpshuis van Woesten woensdagavond. Slechts twintig inwoners kwamen opdagen, maar zij kregen wel te horen dat er volgend jaar een buitenschoolse kinderopvang komt in Oostvleteren.

Het voltallige schepencollege was aanwezig met burgemeester Stephan Mourisse, Gerda Goubeir, Bram Coppein en Marnick Lauwers, allen van de Landelijke Volkspartij LVP. Er kwamen slechts twintig mensen opdagen: zes mensen uit Woesten, een uit Oostvleteren en niemand uit Westvleteren. De andere aanwezigen stonden vorig jaar allemaal op een lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen. Financieel directeur Joost Sampers gaf wat uitleg over de gemeentefinanciën. De gemeente beschikt over 4.500.000 euro opbrengsten, waarvan de helft uit fiscale opbrengsten. Jaarlijks zijn er 4.200.000 euro uitgaven. “De jongste vier jaar hebben we geen enkele lening aangegaan“, zei burgemeester Stephan Mourisse.

Werken aan De Sceure

Onder de noemer ‘Wuk peizje gie?’ werden er drie thema’s behandeld: burgerzaken en welzijn, ruimte en omgeving, en vrije tijd. Nog tot 1 juli zal men verder werken aan de aanleg van een nieuwe parking bij De Sceure in Oostvleteren. Er was al een dakrenovatie en er komt een aanbouw voor het administratieve centrum. Alle diensten uit de Kasteelstraat en het OCMW-gebouw in Woesten verhuizen volgend jaar naar De Sceure. Een ander groot werk is de heraanleg van de Poperingestraat, die volop aan de gang is. Om te kunnen rekenen op subsidies, moesten de voetpaden breed aangelegd worden. Daardoor hebben bepaalde woningen geen parkeerplaats meer. Dat zal, waar mogelijk, worden aangepakt met het plaatsen van betonblokken met lichtjes in die parkeerplaatsen aanduiden. In de komende vijf jaar wordt de openbare verlichting vervangen door LED-lampen. Tegen 2030 zal dat overal verplicht worden.

Tribune

Voor de nieuwe verkaveling in Oostvleteren kan nog steeds ingeschreven worden, maar er staan al heel wat kandidaten op de lijst. Het subsidiedossier voor het uitbreiden van de jeugdlokalen van de KSA is verstuurd. De omgeving van het voetbalterrein in Woesten zal worden aangepakt met parking, tribune en kantine. De molen en het schuurtje hebben dringend onderhoud nodig. Iemand vroeg of er weer een strodak kon komen, zoals het oorspronkelijk was. Het schepencollege vreesde dat dit een heel dure zaak zou zijn. De drie dorpshuizen hebben dan weer dringend een nieuw laagje verf nodig.

Ambachtelijke zone

In 2020 komt er een buitenschoolse kinderopvang in Oostvleteren, openbare toiletten in elk dorp en worden net zoals de jaren daarna overal landbouwwegen aangepakt. In 2022 wordt werk gemaakt van de rioleringen. Er zijn nog heel wat IBA’s met private huisaansluitingen. In 2023 krijgt het Groenerf in Woesten nieuwe voetpaden en in 2024 hoopt men een fietspad aan te leggen in de Krombekestraat. In het kader van meer dienstverlening voor de senioren wordt samen met Lo-Reninge een busje aangekocht. Vleteren hoopt erg op een uitbreiding van de ambachtelijke zone, maar daar doet de provincie moeilijk over. Verder wil het gemeentebestuur inzetten op netheid met groenonderhoud, nieuwe zitbanken en vuilnisbakken en het bestrijden van zwerfvuil en sluikstorten.

De vragenlijst, die elke inwoner van de gemeente in de bus kreeg, kan nog gedeponeerd worden in de bus bij gemeentehuis, De Sceure, het OCMW in Woesten of aan dorpshuis Westvleteren tot 15 mei.

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier