Oostrozebeekse partij Inspraak.nu wil gehoord worden

© CLY
Redactie KW

Het artikel rond één jaar burgmeesterschap van burgemeester Luc Derudder en zijn college, is bij de oppositie Inspraak.nu niet in goede aardegevallen.

Wat bij Inspraak.nu vooral op de lever ligt is volgens Marleen Lefebre het gebrek aan inspraak in de grote beleidsbeslissingen. “Meer nog, wij worden als ploeg genegeerd en buiten spel gezet, dit met één stem verschil voor elke belangrijke beslissing.”

Vooral de opmerking van de burgemeester dat de oppositie in de diverse gemeenteraden weinig vragen stelde over het inhoudelijk en zelfs niet stemde toen het meerjarenplan ter sprake kwam, is bij Marleen Lefebre in het verkeerde keelgat geschoten.

Blanco contract

“Kijk het zit zo dat het bij onze fractie Inspraak.nu zeker niet ontbreekt aan initiatief. Zo stelde onze fractie voor om een commissie – zonder vergoeding per zitting – op te richten om de belangrijke investeringen in overleg door te nemen, maar dat werd ons geweigerd”, foetert Marleen. “Wat het meerjarenplan betreft, wij kregen dit lijvig dossier van meer dan 700 pagina’s in december toegestuurd, daar waar de burgemeester en schepenen hiervoor één jaar de tijd genomen hebben om dit document samen te stellen. Inspraak.nu kreeg welgeteld 10 werkdagen de tijd om het document door te nemen. Onze fractie vroeg meer tijd voor studie van dit document maar dit werd ons geweigerd…”

“Ook de vraag voor een extra vergadering om deze belangrijke inhoud in overleg te bespreken werd geweigerd”, gaat ze verder. “Onze fractie informeerde ook naar de noodzaak van bepaalde investeringen waarop we te horen kregen dat we dit later wel zouden horen en zien. We hebben inderdaad voor dit eenzijdig meerjarenplan geen stem uitgebracht. We konden toch geen blanco contract tekenen.”

Monoloog

“Onze fractie is ook helemaal niet opgezet met de onwaarheden die door de burgemeester verteld worden. Het is onjuist dat wij in de tien gemeenteraden van 2019 weinig vragen hebben gesteld. Om precies te zijn stelden we 51 inhoudelijke vragen over de agendapunten. We stelden ook nog eens 69 bijkomende vragen bovenop de bestaande agenda en we agendeerden 3 extra punten op de gemeenteraad. Wanneer de burgemeester beweert de burgervader te zijn van alle Oostrozebekenaren dan moet hij dat dan maar bewijzen met zijn bestuursdaden en in dialoog gaan met alle burgers. Vergeet niet dat onze fractie 48,8 procent van de Oostrozebeekse bevolking vertegenwoordigt. Inspraak.nu verwacht een dialoog en niet dé monoloog die we al jaren ervaren in onze gemeente”, besloot fractieleider Marleen Lefebre. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier