Oostendse korpschef weerlegt beweringen van buitensporig geweld

Korpschef Philip Caestecker. © HH
Gillian Lowyck

Op de Oostendse gemeenteraad interpelleerde John Crombez (SP.A-Stadsmakers) over het hardhandig optreden van de politie tijdens Breakwater festival en de Lust-fuiven. Korpschef Philip Caestecker maakte van de gelegenheid gebruik om alle aantijgingen te weerleggen. “Er is geen enkele klacht binnengekomen.”

John Crombez (SP.A-Stadsmakers) vroeg zich af hoe het zat met het politiegeweld op Breakwater en de Lust-fuiven. Korpschef Philip Caestecker reageerde: “Dit leeft heel sterk bij ons. Wij hebben uiteraard ook gelezen wat er op de sociale media is verschenen. Er wordt heel veel op Facebook gegooid tegenwoordig. En heel veel van die zaken wordt voor waar aangenomen. Die zaken moeten onderzocht worden.”

“Op de reddersfuif Breakwater zijn wij gevraagd door de organisatie en security om heel dringend te komen. Er waren al gewonden gevallen op dat moment“, vertelt hij. “De artiesten die op dat moment speelden wilden niet stoppen op onze vraag. We hebben hardhandig moeten optreden, maar binnen een wettelijke context. Jammer genoeg moeten we soms dwang gebruiken. Maar overmatig geweld is nooit toelaatbaar. Er zou daar massaal klacht neergelegd worden en er zou heel veel bezwarend materiaal zijn”, vertelt de korpschef.

Geen enkele klacht binnengekomen

Vooral rapper Skumic, die op dat moment aan het optreden was, had opgeroepen om een klacht neer te leggen. “We zijn meer dan een maand later ondertussen en we hebben nog altijd geen klacht gekregen, ook niet bij Comité P. Ook bij onze eigen dienst intern toezicht is er geen enkele klacht binnengekomen. Ik heb dan maar de officier de opdracht te geven om de zaak zeer goed te onderzoeken. We hebben ook 120 filmpjes vier keer bekeken. In alle eerlijkheid zoeken we nog altijd naar een fragment waar er buitensporig politiegeweld te zien is.”

We hebben hardhandig moeten optreden, maar binnen een wettelijke context

Wat betreft de Lust-fuiven, is de korpschef korter. “Openlijk drugs dealen, zware vechtpartijen… Het was voor ons ook een beetje schrikken. Maar ook hier is mijn conclusie dat we correct gehandeld hebben. Er is erger vermeden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier