“Oostendse coalitie mogelijk eind volgende week rond”

Bart Tommelein: "Zal ik eerst als burgemeester worden voorgedragen of eerst opa zijn?" © HH
Hannes Hosten

Bart Tommelein wil komend weekend of net erna rond zijn met het inhoudelijke bestuursakkoord. Daarna moeten alle partijen dat aan hun leden voorleggen en volgen de onderhandelingen over de bevoegdheden en de mandaten. Eind volgende week kan alles klaar zijn.

Open VLD, N-VA, Groen en CD&V zijn nu al bijna twee weken aan het onderhandelen over een nieuw bestuursakkoord. “We hebben heel veel vooruitgang geboekt deze week”, aldus Tommelein, “en zitten nu al ver over de helft. Zaken waarvan we dachten dat ze tot een moeilijke discussie zouden leiden, gingen vlotter dan gedacht. In het weekend kunnen we rond zijn, maar je weet nooit dat er op het laatste moment nog iets uitgeklaard moet worden. Het kan ook kort na het weekend zijn.”

“Nog niet over mandaten”

Alle partijen moeten dan naar hun achterban met het akkoord. Voor Open VLD hou ik rekening met een ledenvergadering volgende week. Al verwacht ik daar geen grote problemen. Volgende week onderhandelen we verder over bevoegdheden en mandaten. Het is aan de partijen om die in te vullen, al zal ik ijveren voor een vernieuwende ploeg en een evenwicht mannen/vrouwen. We reppen met geen woord over de mandaten voor het inhoudelijke akkoord rond is. Dat is mijn methode. We discussiëren elk thema uit. Dat heeft een verbindend effect. We groeien naar elkaar toe en komen tot standpunten waar iedereen zich mee kan verzoenen.”

Zeker is dat ik titelvoerend burgemeester word vanaf 1 januari, maar er is nog niet beslist of ik mij nog enkele maanden laat vervangen, tot het einde van mijn mandaat als minister“, aldus Bart Tommelein. “Naast kandidaat-burgemeester ben ik ook voor het eerst kandidaat-grootvader, want mijn oudste dochter moet eind deze maand bevallen. De vraag is nu of ik eerst als burgemeester zal worden voorgedragen of eerst opa zal zijn.”