“Oostende verloor 300.000 euro door onterecht toegekende premies”

Voormalig schepen Nancy Bourgoignie. © EFO
Hannes Hosten

De stadskas liep meer dan 300.000 euro mis doordat de vorige schepen van Wonen Nancy Bourgoignie (SP.A-Stadsmakers) weigerde om de voorwaarden correct toe te passen van de stedelijke premie voor jongeren die een eerste woning kopen. Dat zegt huidig schepen Kurt Claeys (Open VLD).

“Uit de evaluatie van de stedelijke premie voor jongeren die een eerste woning kopen, blijkt dat de vorige schepen van Wonen haar eigen reglementen met de voeten trad. Toen haar administratieve diensten controleerden of mensen zich wel aan de voorwaarden hielden, parkeerde ze die dossiers en weigerde ze de onterechte premies terug te vorderen. Daardoor liep de stadskas meer dan 300.000 euro mis. “Geld dat naar mensen in nood had kunnen vloeien“, aldus schepen Kurt Claeys.

“Aan de toekenning van de premie van 5.000 euro zijn verschillende voorwaarden verbonden“, legt Kurt Claeys uit. “De premie kan aangevraagd worden tot de leeftijd van 35 jaar. Eens de premie toegekend is, moet men ook aan een aantal voorwaarden blijven voldoen. Zo moet je het pand zelf bewonen en mag je het niet verhuren.

“Wanbeleid”

“De vorige schepen van Wonen had blijkbaar geen oog voor die voorwaarden van haar eigen reglement. Van zodra dit duidelijk werd, vroeg ik onmiddellijk alle details op bij de administratie”, zegt Kurt Claeys. “De dienst was midden 2016 zelfs met de opvolging van de voorwaarden gestopt omdat er toch geen wil was om het reglement na te leven. 59 van de destijds 427 toegekende dossiers voldoen op vandaag niet meer aan de voorwaarden, goed voor 295.000 euro aan onterechte premies en 29.500 euro aan administratiekosten. 25 mensen of koppels wonen zelfs niet meer in Oostende“, klinkt het.

“Zo wordt volledig voorbijgegaan aan het doel van de premie, jonge mensen overtuigen om zich in Oostende te vestigen. Sommige woningen zijn verhuurd, er zijn ontvangers van de premie die zelfs nooit op het adres gewoond werd. Eén dossier dat wel ooit werd teruggevorderd, ging dan nog over iemand die wel in Oostende bleef wonen. Bovendien werden de dossiers door de diensten voorbereid, maar nooit op de agenda gezet door de toenmalige schepen, waardoor ze nooit zichtbaar werden voor de andere schepenen”, aldus Kurt Claeys.

“Ofwel pas je een reglement toe, ofwel verander je het reglement. Een reglement gedurende zes jaar negeren, kan je zonder meer benoemen als wanbeleid“, stelt schepen Claeys. Het stadsbestuur onderzoekt nu hoe het met dit probleem zal omgaan en kondigt aan dat het reglement binnenkort aangepast wordt.

Geen prioriteit

“Ik kreeg inderdaad enkele dossiers voorgelegd van mensen die na vijf jaar niet meer aan de voorwaarden voldeden”, reageert voormalig schepen Nancy Bourgoignie. “De dienst kon die zaken op dat moment wel niet hard maken. Ik vond dat er niet voldoende verantwoording was om het geld zomaar terug te vorderen en achtte dat ook geen prioriteit voor de dienst, die volop inzette op de multibelactie. Daar sta ik nog altijd erg achter”, klinkt het.

“Het ging ook om situaties die menselijk niet zo evident waren: een koppel dat ondertussen gescheiden was, waarvan een van beide wel nog op het adres woonde en de andere niet… In het leven zijn zulke zaken niet te voorspellen. Ik vond niet dat we als stadsbestuur moesten grasduinen in het privéleven van die mensen. Het zijn zaken die je moeilijk van achter een bureau op het stadhuis kan beoordelen. Het voornaamste was jonge mensen ondersteunen bij de aankoop van een eerste woning. Maar 59 dossiers? Daar heb ik geen weet van. Ik herinner me hoogstens vier of vijf gevallen.”

“Strategie”

“Er zit een strategie in de communicatie van het nieuwe stadsbestuur”, is de overtuiging van Nancy Bourgoignie. “Eerst schieten op de voorgangers, op een vrij persoonlijke manier, om dan later een wijziging aan het beleid aan te kondigen en te kunnen zeggen ‘we konden niet anders’. Ik denk aan de stijging van de dagprijs van de rusthuizen. Ook daar werd eerst op de voorgangers geschoten. Aangezien verschillende leden van het schepencollege dat doen, zie ik er een strategie in. Maar ze zijn toch zelf verantwoordelijk voor hun eigen beleid! Intriest vind ik het.”

(HH – foto EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier