Oostende schort selectieprocedure op voor uitbesteding gezinszorg, aanvullende thuiszorg en catering

Vorig jaar hielden de vakbonden nog een stille optocht. © GLO
Gillian Lowyck

Stad Oostende heeft beslist om de selectieprocedure voor de uitbesteding van de activiteiten gezinszorg, aanvullende thuiszorg en catering tijdelijk op te schorten. Er was al heel wat protest tegen de maatregel.

In december vorig jaar raakte bekend dat de stad Oostende die diensten wilde uitbesteden. Zowel oppositie als vakbonden reageerden geschokt. Zo organiseerden de vakbonden vorig jaar nog een stille optocht. Door de coronacrisis werd nu echter beslist om de procedure even stil te zetten.

“Het stadspersoneel geeft het beste van zichzelf om alles in goede banen te leiden. Onder meer de mensen van de dienst catering en de diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg staan in de frontlinie. Daarom heeft het college van burgemeester en schepenen beslist de selectieprocedure voorlopig op te schorten. Het zou de komende maanden te veel tijd en middelen vragen. Die willen we nu anders besteden in deze moeilijke omstandigheden”, zegt het stadsbestuur.

“Erken zorghelden”

SP.A-Stadsmakers roept op om de onderhandelingen helemaal stop te zetten. “Op de website van de stad Oostende worden de eigen medewerkers van de keuken en de thuiszorg in de bloemetjes gezet en bejubeld als zorghelden”, zegt Jeroen Soete van SP.A-Stadsmakers. “Meer dan terecht als je het ons vraagt, maar laat het alsjeblieft niet op een hol applaus uitdraaien voor het zorgpersoneel. Erken deze zorghelden in de kerntaak die ze uitvoeren en zet de onderhandelingen om hun jobs te schrappen bij de stad stop.”

Behoud jobs

“Het is toch al te gek dat we het OCMW van Roeselare of een filiaal van het Brugse OCMW onze Oostendse zorgtaken zouden laten uitvoeren en het zou nog gekker zijn te denken dat zij dit per definitie veel goedkoper en kwaliteitsvoller kunnen dan zij die het nu doen. We zitten in een crisis, zet in op het behoud van Oostendse jobs”, besluit Jeroen Soete.

“Burgemeester Bart Tommelein sprak van een besparing van 2 miljoen euro, maar wij zijn daar altijd vragen blijven bij stellen”, zegt fractieleider van SP.A-Stadsmakers, John Crombez. “Conclusie: die besparing is er niet. Maar het zorgt wel voor veel minder jobs in Oostende. Waarom moet je hier dan mee doorgaan?”

“Bovendien zijn deze mensen erg belangrijk in ons zorgaanbod, zoals deze crisistijd heel duidelijk maakt. Het is belangrijk dat deze procedure nu tijdelijk geschorst wordt, al vinden wij de beslissing niet terug bij de collegebeslissingen van vrijdag, zoals het college beweert. We denken dat het stadsbestuur dinsdag de vlucht vooruit heeft genomen na onze reactie. Maar we zijn heel tevreden dat het stadsbestuur luistert naar onze argumenten en we zullen blijven duwen tot deze plannen helemaal weg zijn”, geeft hij mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier