Oostduinkerkenaar Sander Loones wordt nieuwe minister van Defensie

Sander Loones. © Foto Belga
Redactie KW

N-VA draagt Europees parlementslid en nationaal ondervoorzitter Sander Loones voor als nieuwe federale minister van Defensie en Ambtenarenzaken. Dat meldt de partij vrijdagavond. Loones moet Steven Vandeput vervangen, die burgemeester wordt in Hasselt.

Sander Loones kwam in 2014 als eerste opvolger terecht in het Europees parlement. Hij is ook ondervoorzitter van de partij. Daarvoor was de West-Vlaming al aan de slag bij de N-VA-studiedienst, waar hij 5 jaar geleden nauw betrokken was bij de federale regeringsonderhandelingen.

De 39-jarige Sander Loones wordt de jongste minister in de regering-Michel. Loones is afkomstig uit kustgemeente Oostduinkerke, een deel van Koksijde, waar hij nog woont. In oktober trok hij de N-VA-lijst in Koksijde.

“Sander Loones is een echte West-Vlaming: een harde werker met weinig show en veel inhoud. Bij de regeringsvorming in 2014 was hij achter de schermen een van onze belangrijkste onderhandelaars en als nationaal N-VA-ondervoorzitter volgt hij het regeringswerk op de voet”, zegt voorzitter Bart De Wever. “Hij is daarmee de geknipte man om het werk van Steven Vandeput verder te zetten.”

Vervangt Steven Vandeput

Sander Loones begint half november aan zijn taak. Hij vervangt Steven Vandeput, die zich vanaf dan zal voorbereiden op zijn burgemeesterschap in Hasselt. Hij wordt in het Europees parlement opgevolgd door de 28-jarige Ralph Packet uit Tervuren, de vroegere voorzitter van Jong N-VA. Wanneer Loones de eed aflegt, is nog niet duidelijk, al is dat ook voor de tweede helft van november klinkt het bij N-VA.

Loones zelf ziet het vooral als zijn taak om “het werk van Steven Vandeput verder te zetten”, zo zei hij in ‘De wereld vandaag’ op Radio 1. “Steven Vandeput heeft zijn stempel gedrukt. Het zal mijn taak zijn het schitterende werk van Steven verder te zetten. De voorbije jaren heeft Defensie enorme inspanningen geleverd in de strijd tegen IS en ook hier bij ons thuis. Er is geïnvesteerd in ons leger dat opnieuw modern en slagkrachtig is geworden. Er is voor gezorgd dat we een betrouwbare partner zijn, zowel Europees als internationaal. Het is een eer en een uitdaging om dat werk verder te zetten”, aldus Loones. De recente en veelbesproken aankoop van de F-35-gevechtsvliegtuigen bestempelt Loones als een broodnodige investering als we geloofwaardig willen blijven ten opzichte van onze internationale partners.

Intussen regent het felicitaties op twitter. Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken, wiens naam even de ronde deed als opvolger voor Vandeput, feliciteerde de nieuwe minister al. “Proficiat Sander Loones onze nieuwe MoD (minister of defense, red.)! Welkom in onze ploeg!”, klinkt het in zijn tweet. “Crème van een kerel.” De twee zijn al vrienden sinds hun studententijd aan de KU Leuven.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier