Oost-Vlaamse Maldegem onderzoekt fusie met West-Vlaamse Damme

Redactie KW

Damme zou ook nog andere mogelijkheden overwegen.

Het gemeentebestuur van het Oost-Vlaamse Maldegem onderzoekt een fusie met de West-Vlaamse buurgemeente Damme. “Beide besturen hebben vandaag, woensdag 31 mei, een gesprek gevoerd, maar er is nog geen beslissing genomen”, meldt het gemeentebestuur van Maldegem.

“Het gesprek is positief verlopen, maar beide besturen vinden dat de fusie op alle vlakken een win-win situatie moet zijn”, zegt het gemeentebestuur van Maldegem. “Maldegem en Damme gaan daarom deze zomer het dossier van een mogelijke fusie voorbereiden en de verschillende aspecten in kaart brengen. Pas na de zomer, nadat het dossier volledig is samengesteld, zullen de twee besturen een beslissing nemen”, aldus nog de mededeling.

In Vlaanderen zijn op verschillende plaatsen fusiegesprekken aan de gang, maar die gaan doorgaans tussen twee of drie gemeenten in dezelfde provincie. Halverwege mei raakte bekend dat het Oost-Vlaamse Lebbeke fusiegesprekken aanknoopt met de Vlaams-Brabantse gemeente Opwijk. Het fusiegesnuffel tussen Maldegem en Damme kan dus tot een tweede interprovinciale fusie leiden.

In Het Laatste Nieuws zegt de burgemeester van Maldegem, dat zij het initiatief nam. Damme zou ook nog andere mogelijkheden overwegen. “We zijn een inventaris aan het maken om onze opties in kaart te brengen”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V) van Damme. “Brugge is nabij, net als Beernem. Maar de interesse komt vooral uit Maldegem. Er moet ook onderzocht worden, of een fusie kan met een gemeente uit een andere provincie, want dan is er ook een andere brandweerzone, een andere politiezone en een ander gerechtelijk arrondissement.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier