Een en ander is het uitvloeisel van de Eenheidswet van de jaren '80, waardoor aan de inwoners van de Vlaamse gemeente Voeren de faciliteit wordt geboden om in Aubel te gaan stemmen in de kieskring Luik, terwijl voor de Waalse faciliteitengemeente Komen-Waasten de mogelijkheid geboden wordt om te stemmen in de kieskring West-Vlaanderen, en dat is is dan in de gemeente Heuvelland. Dit staat allemaal netjes uitgelegd in artikel 89bis van de kieswet, en ook nog eens op de stemoproepingsbrieven die de inwoners in de bus krijgen.

Drie brieven

Het gaat hier zelfs om drie oproepingskaarten per persoon. Voor ons netjes in het Nederlands opgesteld, want we zijn in de gemeente officieel als Nederlandstalige ingeschreven, en de faciliteiten worden door Wallonië en het Komense gemeentebestuur onberispelijk toegepast.

Drie brieven dus, in dezelfde kleuren als de stembrieven : wit voor de Kamer, blauw voor Europa en roos voor... het Waalse parlement. Want jawel : wie in Wallonië woont moet voor zijn eigen parlement stemmen, dat is logisch, en dat kan enkel in eigen gemeente.

Je moet natuurlijk al een beetje die hard zijn om per se vijf tot tien kilometer ver te rijden om te kunnen stemmen. Er is dan ook nog nooit een grote stormloop genoteerd in stembureau 14 van Heuvelland, in het piepkleine ontmoetingscentrumpje van het sympathieke dorpje Wulvergem, de rust zelve. Bij de voorbije verkiezingen kwamen hier nog een tachtigtal Komenaars stemmen.

Vandaag zullen het er nog wat minder geweest zijn, want door de samenvallende verkiezingen, moeten alle Komenaars die in Wulvergem komen stemmen, dan toch ook nog naar de eigen gemeente voor het Waals parlement.

De rust zelve

Met al deze uitleg is ons ontbijt ondertussen binnen en is het tijd voor actie : we besluiten eerst naar Wulvergem te trekken, en zoals gewoonlijk is er hier van wachten geen sprake. De voorzitter is wel streng : alhoewel we met zijn drieën zijn, is het één per één binnen , met de deur dicht. We volbrengen onze plicht en bij het buitengaan helpen we nog een koppel dat nog maar net in de gemeente Komen is komen wonen en het allemaal niet zo goed begrijpt. We moeten zelfs ons beste Frans uithalen om hen een beetje te gidsen en gerust te stellen.

Daarna opnieuw de wagen in en langs landelijke binnenweggetjes naar de heimat Ploegsteert, waar we stemmen in de basisschool Sint-Henri. Ook hier nagenoeg geen wachtrij. In het stemhokje is het even wennen aan de Waalse kiesbrief, met allemaal andere partijen, en een kandidatenlijst waar we, in grote tegenstelling dat die van de Vlaamse lijsten, nagenoeg geen enkele van kennen.

Maar ook hier hebben we voor de goeie gestemd. Afwachten nu maar wat men met onze stem gaat aanvangen...

(JRE)

Een en ander is het uitvloeisel van de Eenheidswet van de jaren '80, waardoor aan de inwoners van de Vlaamse gemeente Voeren de faciliteit wordt geboden om in Aubel te gaan stemmen in de kieskring Luik, terwijl voor de Waalse faciliteitengemeente Komen-Waasten de mogelijkheid geboden wordt om te stemmen in de kieskring West-Vlaanderen, en dat is is dan in de gemeente Heuvelland. Dit staat allemaal netjes uitgelegd in artikel 89bis van de kieswet, en ook nog eens op de stemoproepingsbrieven die de inwoners in de bus krijgen.Drie brievenHet gaat hier zelfs om drie oproepingskaarten per persoon. Voor ons netjes in het Nederlands opgesteld, want we zijn in de gemeente officieel als Nederlandstalige ingeschreven, en de faciliteiten worden door Wallonië en het Komense gemeentebestuur onberispelijk toegepast. Drie brieven dus, in dezelfde kleuren als de stembrieven : wit voor de Kamer, blauw voor Europa en roos voor... het Waalse parlement. Want jawel : wie in Wallonië woont moet voor zijn eigen parlement stemmen, dat is logisch, en dat kan enkel in eigen gemeente.Je moet natuurlijk al een beetje die hard zijn om per se vijf tot tien kilometer ver te rijden om te kunnen stemmen. Er is dan ook nog nooit een grote stormloop genoteerd in stembureau 14 van Heuvelland, in het piepkleine ontmoetingscentrumpje van het sympathieke dorpje Wulvergem, de rust zelve. Bij de voorbije verkiezingen kwamen hier nog een tachtigtal Komenaars stemmen.Vandaag zullen het er nog wat minder geweest zijn, want door de samenvallende verkiezingen, moeten alle Komenaars die in Wulvergem komen stemmen, dan toch ook nog naar de eigen gemeente voor het Waals parlement.De rust zelveMet al deze uitleg is ons ontbijt ondertussen binnen en is het tijd voor actie : we besluiten eerst naar Wulvergem te trekken, en zoals gewoonlijk is er hier van wachten geen sprake. De voorzitter is wel streng : alhoewel we met zijn drieën zijn, is het één per één binnen , met de deur dicht. We volbrengen onze plicht en bij het buitengaan helpen we nog een koppel dat nog maar net in de gemeente Komen is komen wonen en het allemaal niet zo goed begrijpt. We moeten zelfs ons beste Frans uithalen om hen een beetje te gidsen en gerust te stellen.Daarna opnieuw de wagen in en langs landelijke binnenweggetjes naar de heimat Ploegsteert, waar we stemmen in de basisschool Sint-Henri. Ook hier nagenoeg geen wachtrij. In het stemhokje is het even wennen aan de Waalse kiesbrief, met allemaal andere partijen, en een kandidatenlijst waar we, in grote tegenstelling dat die van de Vlaamse lijsten, nagenoeg geen enkele van kennen.Maar ook hier hebben we voor de goeie gestemd. Afwachten nu maar wat men met onze stem gaat aanvangen...(JRE)