Ook Lendelede wil geen nieuwe hoogspanningsmasten

© belga
Redactie KW

De gemeenteraad van Lendelede nam donderdagavond een unaniem standpunt in over het nieuwe hoogspanningsproject Ventilus van Elia. “We willen geen nieuw traject met nieuwe pylonen op ons grondgebied”, luidt het.

Elia wil het hoogspanningstraject Ventilus aanleggen van Zeebrugge naar Avelgem. Op diverse infovergaderingen werd dat project voorgesteld en uitgelegd. Voor de regio Izegem-Lendelede worden 4 mogelijke trajecten voorgesteld: de drie eerste over een al hoofdzakelijk bestaand en één volledig nieuw tracé: Zone 4. Dit laatste tracé is een nieuwe leiding voorbij maar quasi parallel met deze van de Bosmolens en waarschijnlijk boven het grondgebied Lendelede.

“Al genoeg hoogspanning”

“Zone 4 of het nieuwe tracé is voor Lendelede geen optie omdat wij al genoeg te maken hebben met hoogspanningspylonen en er geen nieuwe bij willen”, zegt burgemeester Carine Dewaele (CD&V). “Het zou de zoveelste aantasting van het open ruimtegebied zijn dat de kern van Lendelede omgeeft. Er ligt trouwens al een ondergrondse hoogspanningslijn in onze gemeente en dus heeft Lendelede op dat vlak al meer dan zijn deel in vergelijking met andere gemeenten. Zone 4 loopt langs de Terrynstraat, een landelijk gelegen cluster met een tiental woningen die als uithoek gespaard bleef van het zicht op grote pylonen. Zone 4 zou dat drastisch veranderen. Het elektriciteitsstation van Elia in de Kortrijksestraat, dat nu 2,5 hectare inneemt, zou bovendien van oppervlakte verdubbelen en dat is inname van landbouwgrond die moet gecompenseerd worden. Ook de milieuraad sprak zich uit tegen de plaatsing van nieuwe pylonen en uitte ook zijn bezorgdheid over de gezondheidsrisico’s die aan het project kunnen verbonden zijn.”

Marnic Vandenbroucke verwoordde het standpunt van de N-VA dat hetzelfde is als dat van de meerderheid. Ook oppositiepartij Trots op Lendelede wil geen nieuwe pylonen op het grondgebied Lendelede.

(IB)