Ook in kanton Oostende forse stijging Vlaams Belang, SP.A blijft sterk

De N-VA van Björn Anseeuw (foto) is de grootste in het kanton Oostende. © HH
Redactie KW

Met alle stemmen geteld is in het kanton Oostende de N-VA de grootste partij, gevolgd door het Vlaams Belang. De SP.A doet het beter dan elders en wordt derde. Alle partijen van het nieuwe Oostendse stadsbestuur boeken verlies.

Voor het Vlaams Parlement is N-VA de grootste partij met 21,3 procent van de stemmen, een verlies van liefst 8,7 procent. Het Vlaams Belang volgt met 20,9 procent en wint 14,8 procent. SP.A blijft derde met 17,1 procent, 5,6 procent minder dan de vorige keer. Open VLD verliest 1,1 procent en strandt op 13,8 procent. CD&V verliest 1,4 procent en komt uit op 12,6 en Groen verliest 1 procent en heeft nu 7,5 procent van de stemmen. PVDA haalt 4,4 procent, 2,6 procent erbij.

Het kanton Oostende bestaat uit Oostende, Bredene, De Haan en Middelkerke. In de stad Oostende is Vlaams Belang de grootste partij, toch wat de uitslagen voor het Vlaams Parlement betreft: 20,9 procent tegenover 19,4 procent voor N-VA.

Kamer

Voor de Kamer haalt N-VA 23,8 procent (-3,2), het Vlaams Belang 20,7 procent (+15,5), SP.A 19 procent (-4,3), Open VLD 13 procent (-1,3), CD&V 8,8 procent (-2,4), Groen 8,2 procent (-0,9) en PVDA 4,7 procent (+2,9).

De grote landelijke trends zijn ook in het kanton Oostende merkbaar: N-VA is de grootste en Vlaams Belang stijgt fors en wordt de tweede partij. In vergelijking met elders blijft dit kanton een socialistisch bastion. De SP.A, met nationaal voorzitter John Crombez, staat hier nog altijd sterk, maar boekt ook verlies.

Partijen nieuwe coalitie Oostende verliezen

De meerderheidspartijen in de stad Oostende kunnen het elan van de ‘vernieuwingscoalitie’ niet verzilveren in het kanton. Voor Bart Tommelein speelt geen burgemeesterseffect, al staat Open VLD hier sterker dan het nationale en provinciale gemiddelde en gaan de liberalen er wel 0,68 procent op vooruit in Oostende-stad, tot 13,49 procent. Ook N-VA, Groen en CD&V boeken verlies in het kanton en in de stad. De deelname van sterkhouders van de nieuwe coalitie, zoals Björn Anseeuw (N-VA), Wouter De Vriendt en Natacha Waldmann (Groen) of Bart Plasschaert (CD&V) kon dat niet verhinderen.

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier