Ook in 2022 blijft gratis stadstreintje door Ieper rijden

Burgemeester Emmily Talpe en schepen Diego Desmadryl bij de voorstelling van het stadstreintje in 2020. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Hoewel het treintje dat in de weekend gratis door het Ieperse centrum rijdt bezwaarlijk een succes kan genoemd worden, wordt het toch voor een jaar verlengd. Dat antwoordde schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) op een vraag van Peter De Groote (CD&V) over een aantal punten die werden besproken op de jongste vergadering van het Centrummanagement. Ook de komst van een Winterfoor op Esplanade baart de handelaars uit het centrum zorgen.

Vorige maand was er, na lange tijd, eindelijk nog eens een uitgebreide vergadering van het Ieperse centrummanagement waar een dertigtal handelaars op af kwamen. “Waarschijnlijk omdat het zo lang geleden was waren er heel wat vragen en dat resulteerde in lange to-dolijst in het verslag”, vertelde Peter De Groote (CD&V) op de gemeenteraad maandag. “We hopen dat dit alles goed maar ook snel wordt opgevolgd.Graag halen we er twee zaken uit die door de stad werden beslist: het treintje dat in de weekends rondrijdt is geen succes. De kost hiervoor is aanzienlijk, namelijk 26.000 euro per jaar. Werd dit geëvalueerd en wat waren de conclusies? Er komt een winterkermis op de Esplanade: gezien de werken aan de Leet heel wat vertraging oplopen en de parking daar dus niet vrij zal zijn met de drukke kerstperiode lijkt het ons geen goed idee om ook de parking aan de Esplanade volledig af te sluiten.”

Contract verlengd

Schepen van Lokale Economie Diego Desmadryl (Open Ieper) moest toegeven dat het treintje niet het grootste succes is. “Het is nochtans zo dat er bij de lancering en de periode voor corona wel veel gebruik werd gemaakt en er volgens de telling een 200 mensen per zaterdag gebruik van maakten. De komst van corona zorgde ervoor dat mensen niet meer in de stad vertoefden en de toeristen weg bleven”, aldus Desmadryl. “Momenteel werd het contract voor één jaar verlengd en ik hoop ten zeerste dat we het succes van de start terug kunnen herhalen. Indien niet zullen we inderdaad onze conclusies moeten nemen. Het is wel een feit dat we meer kenbaar zullen moeten maken dat dit treintje gratis, want bij een navraag bij de uitbater, komt al te vaak naar voor dat mensen de prijs vragen om mee te gaan. Wanneer ze horen dat het gratis is, stappen ze dan wel op.”

Winterkermis

“Omtrent de Winterkermis zal u ongetwijfeld ook wel weten dat het nooit goed is”, ging Desmadryl verder. “Ik heb in de laatste jaren zeer vaak de commentaar gehoord vanuit de zijstraten dat alles altijd voor De Grote Markt is. Door nu een kermis te organiseren op de Esplanade, ijspiste op de Grote Markt, kerstmarkt op de Kiekenmarkt, Kerst in Mergelynkmuseum en een nieuwe kunstopstelling op de vestingen nabij de Menenpoort, willen we de mensen laten bewegen door de verschillende straten, net omdat we willen dat ze zoveel mogelijk passeren aan de verschillende etalages. De parking werd mee in overweging genomen, daarom houden we de eerste twee parkeerstroken ook vrij op de Esplanade. Organiseren we iets op de grote markt, dan is daar de parking weg. Ik kan u wel nog meegeven dat we ondertussen ook al enkele mails hebben binnen gekregen van handelaars uit de buurt die tevreden zijn dat daar nu ook eens iets wordt georganiseerd.” (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.