Onzekere toekomst voor beroepsopleiding verpleegkunde

Kamerlid Nathalie Muylle kaartte de ongerustheid aan bij minister Maggie De Block. © STEFAAN BEEL
Redactie KW

In de toekomst zouden enkel nog bachelor- en masterstudenten kunnen starten aan een opleiding verpleegkunde en dat zorgt voor ongerustheid bij de HBO5-studenten, de vroegere A2-verpleegkundigen.

In het federaal parlement kaartte kamerlid Nathalie Muylle (CD&V) uit Roeselare bij minister Maggie De Block (Open VLD) de grote ongerustheid aan die in de scholen en in het werkveld leeft over het mogelijks verdwijnen van de opleiding ‘Hoger beroepsonderwijs verpleegkunde’, beter bekend als HBO5.

Op 1 april nam de federale raad voor verpleegkunde immers een beslissing over de toekomstige competenties en het beroepsprofiel van onze verpleegkundigen algemene zorg. “Door deze beslissing staan wij voor de situatie waarbij in de toekomst enkel nog bachelor- en masterstudenten zullen kunnen starten aan een opleiding verpleegkunde”, stelt Nathalie Muylle. “Dit advies zorgt voor heel wat beroering en bezorgdheid, vooral bij onze HBO5-studenten, dat zijn de vroegere A2-verpleegkundigen. Want zij zijn heel ruim in getal : in Vlaanderen is één op de twee studenten verpleegkunde een HBO5, en op vandaag zijn er duizenden verpleegkundigen met dit diploma aan de slag in onze ziekenhuizen en rusthuizen, en in de thuiszorg. Zij vormen dus een onmisbare schakel in ons zorgaanbod.”

Nathalie Muylle vroeg aan de minister hoe zij nu met dit advies zal omgaan. “Zult u dit omzetten in wetgeving ? En zoja, wat gaat u dan doen met al die HBO5- of A2-verpleegkundigen ? Of zal u eerst nog overleg plegen met de sector en het werkveld ?”

Europese richtlijn

Minister Maggie De Block antwoordde dat het advies er kwam omdat een Europese richtlijn over basiscompetenties in de verpleegsector tegen 2016 in wetgeving moet worden omgezet. “Maar er wordt daarbij niet bepaald op welke wijze deze competenties in het onderwijs moeten worden verworven. Daarvoor zullen we sowieso het gesprek moeten aangaan met de onderwijsministers in de regionale regeringen, want onderwijs is een bevoegdheid van de Gemeenschappen. We zullen daarbij vooral ook moeten evalueren in hoeverre de huidige HBO5-opleiding beantwoordt aan de Europese richtlijnen.”

Het is dus nog te vroeg voor conclusies, meent Maggie De Block, die nog meegaf dat ook de regionale ministers van Volksgezondheid in het het overleg zullen worden betrokken.

Nathalie Muylle voegde hier nog aan toe dat zij alvast vindt dat de federale adviesraad net een stapje verder gegaan is dan hetgeen Europa eigenlijk vraagt. En ze onderstreepte nog eens het belang van het overleg te velde. “U kent mij een beetje : een eerste toets is voor mij nog altijd de patiënt. Ik pleit voor kwaliteit, maar ik blijf er heel sterk in geloven dat HBO5-studenten als basisverpleegkundigen nog een mooie toekomst hebben in onze ziekenhuizen en rusthuizen.”

(JRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier