“Onze Groothandelsmarkt in een kerk? Dat is toch om mee te lachen?”

Matthias Glorieux. © OV
Olaf Verhaeghe

Na hun opmerkelijke verschijning op de gemeenteraad maandagavond, trokken de handelaars en magazijneigenaars van de Kortrijkse Groothandelsmarkt dinsdagnamiddag naar het kantoor van schepen van Economie Rudolf Scherpereel. “Voor ons is het duidelijk: stad Kortrijk wil ons weg”, zegt Matthias Glorieux namens de handelaars.

Dinsdagnamiddag 12 september, 16 uur: de handelaars en magazijneigenaars van de Kortrijkse Groothandelsmarkt blazen verzamelen op het stadhuis van Kortrijk voor het langverwachte overleg met schepen Rudolf Scherpereel (N-VA). Na hun opvallende actie op de gemeenteraad maandag – alle aanwezigen kregen een zure appel, de schepen en de burgemeester een ui én de handelaars bleven nagenoeg de volledige zitting staan – keken ze reikhalzend uit naar de alternatieve locaties die de stad voorstelde. “Maar we kwamen van een kale reis thuis“, vertelt Matthias Glorieux, die namens de groenten- en fruithandelaars spreekt.

Van de acht of negen oplossingen, sloeg het merendeel in ons ogen echt op niets. Neem nu de idee om onze markt in een ontwijde kerk te organiseren.. Dat is toch om mee te lachen, niet? De stadscoalitie, met de schepen van Economie op kop, lacht ons eigenlijk uit. Wij kwamen met de juiste intenties naar het overleg en hebben geluisterd naar de ideeën, maar vanuit de stad moeten we niet op veel hulp rekenen, lijkt me.”

De Kortrijkse Groothandelsmarkt zal vanaf 1 augustus 2018 niet langer toegankelijk zijn voor de telers, de handelaars en hun klanten.
De Kortrijkse Groothandelsmarkt zal vanaf 1 augustus 2018 niet langer toegankelijk zijn voor de telers, de handelaars en hun klanten.© OV

Mes tussen de tanden

Voor Matthias en zijn collega’s is het dan ook duidelijk. “Stad Kortrijk is de Groothandelsmarkt liever kwijt dan rijk. Het bestuur wil ons weg en wij moeten onze plan trekken. Een onderbouwde reden daarvoor geven ze niet echt, laat staan dat we antwoorden krijgen op onze vragen. Op compensatie voor onze eigendommen lijken we ook niet te moeten rekenen: er is simpelweg geen geld. De reactie van schepen Vandendriessche op de gemeenteraad sprak trouwens boekdelen. Stad zit met het mes tussen de tanden en schuwt de agressieve toon niet.”

“Het bestuur wil ons weg en wij moeten onze plan trekken”

Over hun actie maandagavond zijn de handelaars en magazijneigenaars meer dan tevreden. “We hebben getoond dat we één blok vormen en het bestuur toch vrij nerveus gemaakt”, zegt Matthias nog. “Die powerpointpresentatie hebben we overigens twee jaar geleden al eens te zien gekregen. Veel wijzer zijn we daar ook niet van geworden. Behalve dat de focus duidelijk op de eigen diensten liggen. De Groothandelsmarkt blijft in de kou staan.”

“‘s Nachts wakker liggen”

Ondertussen bereidt het KGM-front zich volop voor op de rechtszaak die ze tegen stad Kortrijk hebben aangespannen. “Dat is nu sowieso onze hoofdbekommernis. Op 17 oktober komt de zaak een eerste keer voor. Als de rechter ons gelijk geeft, heeft de stadscoalitie een groot probleem.”

“Of we er vertrouwen in hebben? Dat wel, maar het blijft ontegensprekelijk een heel zware en onzekere situatie. Heel veel van onze mensen liggen ‘s nachts wakker. Binnen tien maanden hebben ze geen werk meer, een alternatief is er niet en als zelfstandig ondernemer kan je bijna nergens op terugvallen. Uiteraard maken we ons zorgen. Maar we blijven wel strijdvaardig”, besluit Matthias.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier