Online gemeenteraad zorgt voor onrust in Kortrijk: “Optredens kunnen wel en dit niet?”

Tot vorige maand werd er wel nog fysiek vergaderd, zij het met de nodige afstand. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Omdat de coronamaatregelen vorige week strenger werden, werd besloten om de Kortrijkse gemeenteraad van 12 oktober online te laten plaats vinden. In september weken de 41 raadsleden nog uit naar zaal Depart aan Kortrijk Weide. Opvallend, daar vond dit weekend nog een optreden met 400 aanwezigen plaats.

Goede voorbeeld

Meerderheidspartijen N-VA, SP.A en Team Burgemeester beweren het goede voorbeeld te willen geven nu de coronacijfers in Kortrijk weer dieprood kleuren. Daarom kwam de gemeenteraad op 12 oktober niet fysiek samen in evenementenhal Depart. Vorige maand was dat wel nog het geval.

Maar dat was niet naar de zin van de oppositiepartijen. “Een gemeenteraad met 41 mensen veilig organiseren moet toch doenbaar zijn”, vroeg Matti Vandemaele (Groen) zich af. “Op deze manier wordt onze werking ernstig belemmerd. Het is voor ons als oppositie heel moeilijk werken op deze manier. We moeten absoluut opnieuw fysiek kunnen samen komen. Ik denk toch echt dat er oplossingen kunnen gevonden worden die voor alle fracties aanvaardbaar zijn. Voor dit soort beslissingen werd trouwens vroeger steeds gestreefd naar een consensus. Nu wordt dat steeds eenzijdig besloten.”

Hannelore Vanhoenacker (CD&V) trad Matti daarin bij. “Het is inderdaad heel moeilijk werken”, liet zij weten.

Optreden kan wel?

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) pleit voor hetzelfde. “De leden van de Vlaams Belang-fractie vragen zich af waarom honderden mensen schouder aan schouder en knie aan rug voor een voorstelling in Depart wél kan en 41 man op veilige afstand van 1,5 meter voor de gemeenteraad in Depart niet kan? Maar wij krijgen geen antwoord. Blijkbaar is een voorstelling voor de stad belangrijker dan de democratie?”

Het gemeenteraadslid verwijst daarmee naar een optreden van vorige week vrijdag. Aurore Commeine uit Ledegem maakte het filmpje vlak voor het optreden van de Nederlandse zangeres Eefje de Visser. Daaruit bleek dat veel van de aanwezigen wel heel dicht bij elkaar zaten.

Appelen en peren

“Wij hebben dat niet beslist omdat we geen respect hebben voor de democratie. Wel integendeel”, reageerde de kersverse waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “We gaan daar niet lichtzinnig mee om. Telewerken wordt de norm.”

“Laat ons ook geen appels met peren vergelijken. Die optredens zijn cultuur, hier gaat het over een werksituatie. U weet ook met corona, het verandert elke dag. Wij moeten kort op de bal spelen. Daarom is overleg niet altijd mogelijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier