Onduidelijkheid en vragen over hoe kerstperiode er in Roeselare uit zal zien

De eindejaarsperiode lonkt en zowel Liselot De Decker (Open VLD) als Steven Dewitte (Groen) polsten op de gemeenteraad naar de evenementen die mogelijk zouden zijn in de stad. Raadslid De Decker hoopt op toch wat kerstsfeer in de stad, raadslid Steven Dewitte is bezorgd om de vrijwilligers en de verenigingen die achter de evenementen zitten.

Een ijspiste wordt niet per definitie uitgesloten. © STEFAAN BEEL

Liselot De Decker had heel wat vragen: “Zal de kerstmarkt nog kunnen doorgaan? Gaan we aan kerstshopping kunnen doen terwijl de kinderen schaatsen? Gezien de onzekere situatie besef ik heel goed dat het moeilijk is om nu al te beslissen of te antwoorden, maar misschien kunnen we wel al nadenken over een originele alternatieve aanpak, coronaproof.”

Golf aan solidariteit

Ze had ook enkele suggesties in petto. “We kunnen kerstwandelingen organiseren in het Sterrebos of het Bergmolenbos, een kerstboomdoolhof op de Munt , kinderen kerstkaarten laten tekenen om rond te sturen… Door de coronacrisis is er ook een golf van solidariteit ontstaan de laatste maanden dus misschien kunnen we, in het voetspoor van de warmste week, met onze burgers en verenigingen extra acties organiseren.”

“Het zijn maar enkele losse ideeën die ik hier opsom, maar ik ben ervan overtuigd dat we met de stadsdiensten, die deze zomer ook reeds bewezen hebben dat we met leuke initiatieven uit de hoek kunnen komen, er toch een warme kerst kunnen van maken.”

Terug naar de essentie

Burgemeester Kris Declercq: “We waren voorbereid op verschillende scenario’s. We zitten nu in het laatste scenario – het zal niet gaan – sinds dit weekend. Een kerstdorp zal niet aan de orde zijn. Een ijspiste is nog een discussiepunt. We hebben aangedrongen bij de gouverneur om eenvormigheid te hebben. En welke piste mag je dan plaatsen, als het al mag. Daarover willen we duidelijkheid hebben voor we prijsoffertes gaan vragen.”

“Als er winterterrassen er kunnen komen willen we onze inrichting van de stad nog aantrekkelijker maken. Economisch weten we dat het sluiten van de horeca ons hard treft, zeker wij Roeselarenaars houden van eten en drinken. Premies uitreiken is voor de Vlaamse en federale overheid, onze stadskas kan dat niet aan. Maar we kunnen wel andere maatregelen nemen zoals de horeca-krasloten. We willen teruggaan naar de essentie, want een elandenkop aan een bar of een glühwein zijn nu misschien wat minder belangrijk.”

Vrijwilligers

Ook Steven Dewitte (Groen) sprong op de eindejaarskar. “Ik wil vandaag een lans breken om zo veel mogelijk evenementen of activiteiten te laten doorgaan in veilige omstandigheden. Het organiseren van kleinschalige ontmoetingsmomenten, de meest aangewezen vorm in deze tijden, rust vaak op de schouders van vrijwilligers. Hoe ondersteunt de stad momenteel burgers of organisaties die iets op poten willen zetten? Is dit enkel informerend of ook proactief? Op welke wijze wordt de aanwezige expertise aangeboden?

Schepen José Debels (CD&V): “In deze tijden is het organiseren van evenementen absoluut niet simpel. Aanpassen is het ordewoord. De flexibiliteit van organisatoren wordt zwaar op de proef gesteld. Op onze website is er een volledige pagina gewijd aan het organiseren in coronatijden. Daar vind je ook de protocollen. We krijgen ook veel vragen aan het loket, per telefoon,… Complexe vragen komen terecht bij onze evenementencoördinator. Op logistiek vlak zorgen we ook voor ondersteuning. Financieel is het moeilijk voor organisatoren. Ons relanceplan bevat concrete maatregelen voor de verenigingen. Er werd ook een coronafonds voor verenigingen opgericht waardoor een extra subsidie kan verkregen worden. En er werd ook een regeling uitgewerkt voor het gebruik van de zalen van de stad. In het najaar hopen we de creativiteit van onze diensten opnieuw een beroep te kunnen doen om wat eindejaarssfeer te creëren, afgelopen zomer is bewezen dat dit kon.”

Steven Dewitte: “Mensen samenbrengen is het mooiste wat er is. Laat ons hopen het vertrouwen van de burger opnieuw groeit om straks weer samen te komen als het mag.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.