Ondernemer Stefaan Nuytten aast op voorzitterschap Open VLD

Stefaan Nuytten voerde tijdens de gemeenteraadsverkiezingen nog campagne met zijn Nie Neutebier. © Benny Proot
Laurens Kindt

De Koksijdse ondernemer Stefaan Nuytten (56) zal zich bij de voorzittersverkiezingen van Open VLD kandidaat stellen. Daarmee is Nuytten de derde West-Vlaming die de ambitie heeft om de liberalen te leiden.

De kans dat Open VLD binnenkort geleid zal worden door een West-Vlaming is opnieuw gestegen. Na Bart Tommelein en Els Ampe – beiden uit Oostende – stelt nu ook de Koksijdse ondernemer en fiscalist Stefaan Nuytten (56) zich kandidaat. De relatief onbekende Nuytten vindt dat de partij zichzelf de voorbije jaren te veel verloochend heeft. “De partij is afgedwaald van de liberale kernwaarden. Het is noodzakelijk dat we terugkeren naar onze principes. Andere partijen hebben onze thema’s gekaapt, terwijl wij ons als kameleons gedragen hebben”, vindt Stefaan Nuytten.

Als gedelegeerd bestuurder van een financiële dienstverlener focust Stefaan Nuytten op thema’s in de financiële sector. “De staatsschuld stevent af op dertien miljard. Dat is een hallucinant bedrag, maar blijkbaar ligt niemand daar wakker van. De belastingen, nog zo’n thema. Het wordt altijd maar ingewikkelder. Wat is gebeurd met de administratieve vereenvoudiging? Ook al lang niets meer van gehoord. De pensioenen: iedereen is nu blijkbaar akkoord met 1.500 euro pensioen voor iedereen, maar hoe gaan we dat betalen? Is dat wel eerlijk? Iemand die veertig gewerkt heeft, moet die hetzelfde pensioen hebben als iemand die maar twintig jaar bijgedragen heeft? We moeten ons daar toch vragen bij stellen”, vindt Stefaan Nuytten.

Hij beseft dat hij bij de voorzittersverkiezingen zal moeten opboksen tegen kleppers van nationaal allooi. “Ik ben een trouwe partijsoldaat, geen coryfee met nationale bekendheid. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit ook een voordeel kan zijn. Ik hoop dat, als ik mijn zegje mag doen op de debatten, men ook naar mij zal willen luisteren. Van zodra de vacature uitgeschreven is, zal ik mij kandidaat stellen”, zegt Stefaan Nuytten. Wanneer de voorzittersverkiezingen bij Open VLD zullen plaatsvinden, is nog niet bepaald. Naast de drie West-Vlaamse kandidaten stelt ook Oost-Vlaming Egbert Lachaert zich kandidaat. Die laatste wordt enorm gesteund door Kortrijkzaan Vincent Van Quickenborne… ook al een West-Vlaming.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.