Ondernemend Diksmuide gooit de handdoek in de ring: onvoldoende kandidaten voor een lijst

Redactie KW

Andy Vermaut, initiatiefnemer van Ondernemend Diksmuide, voelt zich ontgoocheld. Hoewel hij, naar eigen zeggen, 5.000 Diksmuidelingen bezocht om te luisteren naar hun grieven, hun noden en hun wensen voor de volgende legislatuur, toch heeft hij niet genoeg mensen kunnen overtuigen om zich samen met hem kandidaat te stellen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Moegestreden gooit hij de handdoek in de ring…

Misschien is Diksmuide nog niet rijp voor de manier waarop Andy, die toch wel een controversiële figuur is en nog geen twee jaar in Diksmuide woont, in de politiek wilde stappen. Aanleunend bij de visie van het onafhankelijke Vooruit Politiek Platform, wilde hij de krachten bundelen met zoveel mogelijk gelijkgestemde zielen uit Groot-Diksmuide om het op te nemen tegen de traditionele grote partijen. Eind vorig jaar klonk Andy nog heel enthousiast: “Ik trek niet naar de verkiezingen met een programma, maar kies voor een totaal andere aanpak. Ondernemend Diksmuide stelt burgerparticipatie als prioriteit, en zal burgerraden organiseren waarop alle burgers hun voorstellen kunnen aangeven.”

De mirakels die ik wou uit mijn hoed toveren zijn niet gelukt

Nu voelt Andy zich mislukt: “Elke dag heb mij ervoor ingezet, met volle moed, om een nieuwe lijst voor Diksmuide samen te stellen, maar de mirakels die ik wou uit mijn hoed toveren zijn niet gelukt. Ik mag zeggen werkelijk mislukt. Misschien ben ik te ambitieus geweest… Normaal sta ik boven de pogingen van anderen om mij te ontmoedigen, want ik moet ook in eigen boezem durven kijken. Ik zal mij niet verlagen tot een politiek spelletje en de viertal mensen openlijk beschuldigen die mij op alle mogelijk manieren hebben geprobeerd om mij te overtuigen van er de brui aan te geven. Helaas, de criticasters hebben gewonnen. Het kwam hard aan…”

“Elke dag werd ik met de vraag geconfronteerd: met hoeveel zijn jullie al? Met een duidelijk schampere ondertoon… hopende dat ik het zou opgeven nog voor we naar het kieshokje gaan. Een 12-tal mensen hebben momenteel persoonlijk toegezegd om ofwel achter de schermen mee te willen werken ofwel als kandidaat op de lijst, maar nog niemand heeft getekend. Ik sta ook niet klaar om mensen onmiddellijk te laten tekenen… Ik zal die mensen nu ook niet meer samenroepen, om de eenvoudige reden dat ik niet het gevoel heb dat ik mensen heb gevonden die zich met passie, bezetenheid en volle goesting willen inspannen voor een nieuw en ander Diksmuide.”

“Ik heb ontzettend mijn best gedaan, elke dag opnieuw, als kleine mens tussen de mensen, maar met eerlijkheid, zonder beloften te doen, zonder gefoefel, zonder te weten of ik niet gewoon met mijn hoofd tegen de muur zal bonken. Nu pak ik alle moed samen en moet ik openbaar opbiechten dat ik gefaald heb en dat ik er niet in slaag om een deftige lijst voor Groot-Diksmuide op te maken. Ik heb me dikwijls afgevraagd: waarom doe ik dit eigenlijk? Zeker nadat enkelingen mij probeerden te verscheuren of grijnzende mensen klaar stonden met een oordeel en lachten om het initiatief dat ik in Diksmuide durfde te nemen. Het is voor hen, voor alle Diksmuidelingen, dat ik dit deed! Sommige vlijmscherpe messen van mensen snijden symbolisch mijn hoofd af… Waardoor ik het moeilijk vind om te midden van boze woorden van mensen om mij heen, verraad en afwijzing, de kracht te vinden om door te gaan? Horen die reacties van verraad en afwijzing om me heen erbij als je lokaal aan politiek wilt doen? Ik wilde en wil nog altijd mezelf blijven, en sterk blijven, ondanks tegenslagen. Misschien heb ik te vroeg victorie gekraaid… en te vroeg ervoor willen gaan. Ik zal mezelf nemen zoals ik ben: geen excuses, geen leugens, oprecht zeggen dat het mij niet lukt.”

(MVP)