Nog windstil in Kortemark

Michel Deseure, de nestor van de Kortemarkse gemeenteraad, komt volgend jaar niet meer op. © JDK
Redactie KW

Geen enkele Kortemarkse politieke partij laat momenteel in haar kaarten kijken. De meeste partijen zijn zeer optimistisch over hun kieslijsten en de personen die er op staan, maar het is nog afwachten wie de nieuwe stemmenkanonnen worden. Bij iedereen is het blijkbaar nog zeer windstil en niemand is momenteel met oktober 2018 bezig. Of wordt er achter de schermen van de Kortemarkse politiek toch al heel wat werk verzet?

De stand van zaken van alle West-Vlaamse gemeenten lees je op www.kw.be/standvanzaken

Karolien Damman (CD&V) is zeer tevreden over de kieslijst, die bijna rond is. Met het CD&V-kerstevent in december belooft ze de lijsttrekker en -duwer bekend te maken en dan worden geleidelijk aan enkele namen gelost. Volgens Damman zit er inhoud in de CD&V-lijst, alsook motivatie. Ze gingen bewust op zoek naar mensen die aan politiek willen doen, zonder interesse te hebben in de postjes. De nestor van de Kortemarkse gemeenteraad, Michel Deseure (76) uit Zarren, zal in oktober niet meer terug te vinden zijn op de CD&V-kieslijst. “Ik heb mijn plicht gedaan gedurende 36 jaar en ik wil stoppen op een hoogtepunt. Dat ik nooit een schepenambt kon bekleden, vind ik jammer, maar ik ben zeer blij dat ik voor veel mensen in de gemeente iets heb kunnen verwezenlijken. Als het nodig was, kwam deze oude rot in het vak nu en dan eens tussen in verhitte discussies om de gemoederen met een positieve noot te sussen”, weet Michel.

Politieke partner

Rita Tyvaert (Eerlijk en Bezorgd)lijkt nog niet wakker te liggen van het politieke landschap na oktober 2018. “Ik ben dan ook geen echte politieker, maar ik heb eerder interesse in wat mensen me komen vertellen. Ik wil de mensen helpen en ben nu nog niet bezig met een lijst of een bepaald ambt. Blijkbaar circuleert het gerucht dat ik een collega zou hebben op mijn lijst, maar dan zouden zij die deze info verspreiden al meer weten dan ik. Ik zou echt wel eens willen weten wie mijn nieuwe politieke partner wordt”, lacht Rita. “Het is wel zo dat ik vorige keer bijna drie zetels behaalde.”

Verrassingen?

Ook bij N-VA blijft het koffiedik kijken. “Wij maken net zoals alle andere partijen pas binnen een paar maanden onze lijst en ons ijzersterk programma bekend. Voorlopig blijven we nog in stilzwijgen gehuld, maar we hebben een verrassing van formaat in petto“, aldus Mark Pollentier.

“We hebben een verrassing van formaat in petto” – Mark Pollentier (N-VA)

SP.A bouwt aan een lijst met interessante mensen die ondergeschikt zijn aan de ideeën. Volgens Tim Deweerdt is de lijst nog niet af, komen er heel wat nieuwe namen en is er ook nog geen lijsttrekker. Op de vraag of hij zelf de Kortemarkse SP.A-lijst zal trekken, antwoordt Deweerdt dat hij er gerust in is. Zijn doelstelling is om met drie SP.A’ers in de gemeenteraad te geraken en dan liefst nog om serieus oppositie te kunnen voeren. De meerderheid breken is niet echt hun doel.

Samen Sterk

“Bij Open VLD is nog niks beslist. We zijn dan ook geen grootstad. Daar liggen de kaarten anders en moet er vroeger met verkiezingsnieuws over de brug gekomen worden. Van zodra er nieuws is, weten we het te vertellen”, aldus burgemeester Toon Vancoillie. Volgens onafhankelijk zetelend raadslid Isabelle Doom liggen nog alle mogelijkheden open. Haar collega Noël Bryon zal waarschijnlijk niet meer opkomen in 2018, maar Doom zelf heeft nog niet beslist op welke lijst ze zal verschijnen. Ze geeft wel aan al door vier Kortemarkse partijen te zijn benaderd en heeft meer dan voldoende ambitie om verder te doen met politiek.

En wat met Samen Sterk, de partij waar Doom en Bryon uitstapten? Het boegbeeld van de partij, Firmin Dupulthys, geeft aan niet meer mee te spelen in de Kortemarkse politiek: “Als ze echt geen goeie politiekers meer vinden, mogen ze altijd eens roepen, maar de kans is klein dat ik me nog eens laat verleiden“, weet Dupulthys.

(JDK)