Nog verschuivingen in politiek Kortrijk: Helga Kints is nieuwe gemeenteraadsvoorzitter

Helga Kints zal op 12 oktober voor het eerst de gemeenteraad voorzitten. © OV
Olaf Verhaeghe

Amper een dag nadat Ruth Vandenberghe (47) werd voorgesteld als waarnemend burgemeester van Kortrijk, wordt er opnieuw geschoven in het politieke hart van de stad. Tiene Castelein (41) neemt afscheid als gemeenteraadsvoorzitter en wordt vervangen door de 47-jarige Helga Kints (Team Burgemeester) uit Bellegem.

Vincent Van Quickenborne wordt minister in de nieuwe regering De Croo I en kan dus niet als burgemeester blijven zitten. Hij behoudt wel de titel, maar wordt in de dagelijkse werking van de stad vervangen door Ruth Vandenberghe. De eerste vrouw die in Kortrijk de sjerp mag dragen. Dat was donderdag.

Wijnhandel

Vrijdag werd duidelijk dat ook Tiene Castelein (41) afscheid neemt van haar huidige rol als gemeenteraadsvoorzitter. Helga Kints (47) neemt de fakkel over en zal vanaf de gemeenteraad van 12 oktober de zittingen leiden. De Bellegemse is vrij nieuw in de politiek en kwam pas in oktober 2018 voor het eerst op als lid van Team Burgemeester. Bij de verkiezingen haalde ze 1.442 voorkeurstemmen. “Ik heb me toen met veel enthousiasme gesmeten, ik wilde niet langer aan de zijlijn staan maar mijn engagement echt tonen”, zegt ze over die stap.

Helga Kints baat in Bellegem wijhandel Amphora uit en is ook staflid van Open School waar basiseducatie wordt voorzien om de geletterdheid bij volwassenen te verhogen. “Net als bij Amphora zal ik ook in de gemeenteraad klare wijn schenken”, knipoogt de nieuwbakken voorzitter. “Wie mij kent, weet dat ik veel belang hecht aan duidelijke communicatie. Ik ben bereikbaar, luister goed en denk graag mee, maar kan ook streng zijn als het moet of water bij de wijn doen als het kan. Ik neem me vooral voor om samen met meerderheid en oppositie de mooie ambities van onze stad waar te maken.”

De nieuwe gemeenteraadsvoorzitter kreeg het unanieme vertrouwen van de Team Burgemeester-fractie. Fractieleider Wouter Allijns is overtuigd van Helga Kints. “Toen ik haar drie jaar geleden overtuigde om in ons project mee te stappen, wist ik meteen dat ze uit het goede hout is gesneden”, zegt hij.

Borstkanker

De afscheidnemende voorzitter Tiene Castelein, advocate van beroep en net als de nieuwe burgemeester ook lid van Team Burgemeester, kreeg in oktober 2018 1.711 voorkeurstemmen achter haar naam. Als gemeenteraadsvoorzitter volgde ze bij de start van de nieuwe bestuursperiode Piet Lombaerts (N-VA) op.

Tiene Castelein, hier naast Vincent Van Quickenborne en algemeen directeur Nathalie Desmet, op de installatievergadering van de Kortrijkse gemeenteraad in januari 2019.
Tiene Castelein, hier naast Vincent Van Quickenborne en algemeen directeur Nathalie Desmet, op de installatievergadering van de Kortrijkse gemeenteraad in januari 2019.© KDS

In juni 2019 kondigde de Kortrijkse aan haar functie tijdelijk te moeten neerleggen. Tiene Castelein werd getroffen door borstkanker. De kwaadaardige tumor in haar borst werd succesvol verwijderd, maar om zich volledig te kunnen focussen op haar fysiek en mentaal herstel, besloot ze het iets kalmer aan te doen. Burgemeester Vincent Van Quickenborne nam in die periode haar rol als gemeenteraadsvoorzitter over.

Geboorte van dochtertje

Maar er kwam in diezelfde periode ook heel goed nieuws: kort na de kankerdiagnose ontdekten Tiene en haar partner Tijl dat ze zwanger was. De geplande nabestraling liet ze vallen om haar ongeboren kindje te beschermen.

“Natuurlijk is er eerst de onzekerheid, voor je kindje maar ook voor je eigen gezondheid”, vertelde Tiene Castelein daarover in een interview met onze krant. “Tijl en ik hebben daar toen goed over nagedacht. Maar na onderzoek in Leuven zijn de dokters tot de conclusie gekomen dat het risico om de zwangerschap uit te doen aanvaardbaar was.” Op de gemeenteraad van september 2019 maakte Tiene Castelein bovendien iets vroeger dan verwacht haar comeback.

“Natuurlijk is er onzekerheid, na die borstkanker. Voor je kindje, maar ook voor je eigen gezondheid” – Tiene Castelein, eind 2019

Drie maanden later, in december 2019, liet de voorzitter zich opnieuw vervangen. Hoogzwanger dit keer en in volle voorbereiding van de geboorte van haar dochtertje. Op 14 januari kwam de kleine Mira dan ter wereld, een zusje voor Gust (9), de zoon van Tiene uit een eerdere relatie. Wouter Allijns, zoon van oud-KVK-voorzitter Joseph Allijns, nam tot april over als gemeenteraadsvoorzitter.

Felle discussies met Vlaams Belang

Als voorzitter van de gemeenteraad hield Tiene Castelein vaak de teugels strak in handen. Al gaf ze eerder toe dat de ‘volledig objectieve rol niet altijd even gemakkelijk vol te houden is. “Het vraagt een grote inspanning, dat zeker”, zei ze. “Piet Lombaerts had me daarvoor gewaarschuwd. Soms hoor ik dingen die mij irriteren, dat zie je dan ook aan mijn gezicht. (lacht) Zeker als ik zie dat het bij sommigen niet meer gaat over de inhoud van het debat, maar puur over een beetje boycotten om te boycotten.”

Vooral met Vlaams Belang-kopstuk Wouter Vermeersch durft het al eens botsen op de gemeenteraad. Eén keer werd zelfs de microfoon van de fractieleider van de oppositiepartij afgesloten, tot groot ongenoegen bij Wouter Vermeersch. “Je moet als voorzitter wel een dik vel kweken”, aldus Tiene Castelein nog in gesprek met KW. “Ik heb die knop wel al omgedraaid en geleerd dat het politieke spel nu eenmaal hard gespeeld wordt. De meeste fractieleiders zijn trouwens wel content. En ik lig maar af en toe meer wakker.”

“Te weinig uren in een dag”

Tiene Castelein blijft actief als gemeenteraadslid, maar zet nu dus definitief een stap terug. De reden? Een gebrek aan tijd om alles goed te kunnen doen, geeft ze aan. “Na de geboorte van ons dochtertje Mira heb ik beseft dat het niet evident is om zowel een goed draaiend advocatenkantoor en de zorg voor mijn gezin te combineren met de functie van voorzitter”, aldus Tiene zelf. “Ik hou niet van half werk en wil me voor de volle 100 procent kunnen geven. Er zijn gewoon te weinig uren in een dag om dat te kunnen doen. (lacht)

Afscheidnemend voorzitter Tiene Castelein en de nieuwe voorzitter Helga Kints.
Afscheidnemend voorzitter Tiene Castelein en de nieuwe voorzitter Helga Kints.© Olaf Verhaeghe

Kersvers waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe had tot slot niets dan lovende woorden voor de afscheidnemende én de nieuwe gemeenteraadsvoorzitter. “Tiene stond altijd meer dan haar mannetje, al is dat een vreemde uitdrukking voor zo’n sterke vrouw”, zegt ze. “Ze heeft de lat als voorzitter bijzonder hoog gelegd, niet alleen door haar uitstekende dossierkennis maar ook met haar kwaliteiten als bemiddelaar. Tegelijk ben ik blij dat met Helga opnieuw een sterke vrouw van onze partij op de voorzittersstoel zal zitten. Ik wens Helga uiteraard alle, alle succes toe.”

Over wie Ruth Vandenberghe als schepen in Kortrijk vervangt, is op dit moment nog geen duidelijkheid. Die keuze moet ten laatste maandagvoormiddag, voor aanvang van het college van burgemeester en schepenen gemaakt zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier